Меню
Остання редакція: 23 листопада 2018

Авторитетна Міжнародна наукова конференція «Православ’я в Україні» зібрала духовних діячів і вчених з України й світу

          Вже традиційно,  увосьме, в стінах  Київської Православної богословської академії, історія якої нараховує вже п’яте століття від свого заснування, під омофором і в час святкування покровителя Києва – Архистратига Михаїла зібралися поважні духовні діячі, державотворці, богослови, філософи, історики, щоби взяти участь у роботі авторитетної Міжнародної наукової  конференції «Православ’я в Україні». Як і попередні конференції такого знакового рівня вона проводилась із благословення, під духовною опікою й з теплим настановляючим пастирським словом Святійшого Патріарха Руси-України Філарета та митрополита Переяславського і Білоцерківського Єпіфанія – намісника Свято-Михайлівського Видубицького монастиря, доктора богословських наук професора, ректора КПБА. Цього року робота конференції була зосереджена довкола проблемно-тематичного кола питань, пов’язаних із вивченням покликання, ролі й місця Української Церкви в історії українського державотворення.

          І – в цьому контексті – була ясно пов’язаною з відзначенням  кількох ювілейних дат вітчизняного державотворення – 100-ліття Української революції та 100-літтям  державного органу у справах релігій та боротьби за автокефалію Українського Православ’я. Слід одразу зазначити, що масштабність роботи Міжнародної наукової конференції засвідчується не лише актуальністю для сьогодення заявлених тем, а й різноплановістю та концептуальністю репрезентованих доповідей на Пленарному й секційних засіданнях. Дискусії та репрезентація власних концепцій на секційних засіданнях VIII Міжнародної наукової конференції «Православ’я в Україні».  тривали за наступними напрямами: «Богослів’я та філософія», «Церковне право. Церква в роки Української революції (1917-1923 рр.) Етапи, періодизація та специфіка державного органу в справах релігій», «Церковна історія», «Біографістика. Постаті в історії Церкви. Бібліологічна,  богословська, церковно-історична спадщина КДА», «Джерела, джерелознавство, історіографія», «Сучасні проблеми духовності в українському суспільстві», «Православна Церква в Україні: виклики ХХІ ст.», «Історія культури і мистецтвознавство».

         Слід окремо відзначити, що без масштабної наукової й організаційної підготовки цієї знакової для українського та всього православного світу, особливо в очікуванні Томосу, конференції, яку здійснив Оргкомітет і, зосібна, доктор наук з богослов’я, професор, проректор з наукової роботи Київської православної богословської академії протоієрей Віталій Клос, який завжди особисто опікується всім процесом підготовки Міжнародних конференцій «Православ’я в Україні»,  ні теж традиційно, прекрасно видані вже до початку конференції ґрунтовні Матеріали доповідей конференції, ні ошатні Програми її роботи не побачили би зацікавлених читачів. Їхня відсутність стала би  суттєвою прогалиною в знаннях – а відтак і перешкодою в новітньому утвердженні віковічного права Української Православної Церкви українців, України в цілому  бути з Богом. Бути з Богом самими собою.

        На секційному засіданні «Православна Церква в Україні: виклики ХХІ ст.» були представлені філософсько-українозавчі доповіді доктора церковно-історичних наук, професора, Голови Інституту церковної історії, митрополита Львівського і Сокальського Димитрія, кандидата історичних наук, завідувача відділу української етнології Науково-дослідного інституту українознавства Юрія Фігурного,  професора кафедри богослів’я та філософії КПБА Віталія Шевченка. Вагомими та супроводженими мультимедійними засобами були доповіді кандидата історичних наук доцента С.М.Соколюка,  підполковника О.Волощука, які зосередили увагу на проблемах опіки  духовністю та мораллю на передніх рубежах боротьби за Україну. Для новітнього осмислення духовно-інтелектуальних перспектив українського суспільства є сутнісно важливою доповідь професора о. Віталія Клоса «Київська православна богословська академія і Революція Гідності».  Слід окремо відзначити гостро-концептуальні доповіді та активну участь в дискусії протоієреїв УПЦ  КП Миколая та Михайла Йосифчуків. Їхня подвижницька діяльність на передньому краї боротьби за Україну вже й нині заслуговує не лише пошанування, а й цілісно-біографічного  дослідження в аспекті всебічного осмислення новітньої історії України й світу в цілому.

        На засіданні цієї секції головував і виступив з доповіддю «Український христоцентричний вимір у європейському контексті нового Тисячоліття (декілька міркувань про ключові аксіологічні константи українського цивілізаційного поступу в ХХІ столітті) доктор філософських наук, професор, професор кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін Уманського НУС  Павло Ямчук.