Меню
Остання редакція: 21 вересня 2017

Захоплююча екскурсія історичними стежками «Старої Умані»

20 вересня студенти 1-го курсу 11-пт групи факультету економіки і підприємництва разом  зі своїм куратором Семендою Оленою Всеволодівною та доцентом кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін   Костюк Майєю Володимирівною, відвідали державний історико-архітектурний заповідник «Стара Умань», де побували на екскурсії під назвою «Таємничими підземеллями Василіанського монастиря».

При вході гостей зустрів екскурсовод, переодягнений на монаха і розповів про монастир василіан, який є  одним із освітніх центрів XVIII століття.

Цей монастир, є одним із найстаріших будівель Умані, який побудував усім нам відомий граф Потоцький у 1784 році. При монастирі існувала греко-католицька школа, яка складала біля 400 учнів. Монастир був чоловічий і жодної жінки там не було.

На місці монастиря закладено кам`яний фундамент та розпочата закладка двоповерхової будівлі. Територія монастиря була обнесена цегляною огорожею висотою півтора саджені (3 метри). Недалеко від будівлі, на сучасній території педагогічного коледжу, знаходилось невеличке кладовище.

У підземеллі є підземний хід, який веде до теперішнього Свято-Миколаївського собору. Колись на тому місці знаходився дерев`яний костел Святого Антонія. Але, на жаль, ті ходи не досліджені, тому екскурсії  в тих місцевостях не проводяться, і ми можемо ознайомитись з ними тільки теоретично.

Облаштування монастиря було доручено Ієраклію Костецькому. Саме за його часів був збудований дерев`яний монастир та дерев`яний костел, які до цього часу не збереглись.

Велику  роль для Василіанського монастиря відіграли Київський митрополит Йосиф Велямін Рутський та Святий Осафан Іван.

Основними обітницями монястиря були:

  • Чистота
  • Послух
  • Відмова від золота, срібла, грошей

Усі ченці жили за чітким розпорядком: рано вставали, рано лягали, на світанку після читання молитов усі ченці ішли до трапези(до їдальні), яка знаходилась в кінці коридору.

Основне в житті ченців -  це молитви.

Можна багато написати про Василіанський монастир, адже розповідь екскурсовода була змістовною та досить цікавою.

Ще одним не менш захоплюючим місцем була творча майстерня  діда Панаса і Тараса, яку відвідали студенти та побачили справжню оздоблену українську хату, а також глиняний посуд, розписи, і багато цікавого. Найбільш приголомшливим було те, що господар майстерні провів майстер-клас щодо виготовлення глиняного глечика, і розповів тонку технологію ремесла.

Студенти були дуже задоволені після екскурсії, і раді тому, що отримали можливість відвідати такі чудові місця разом зі своїми викладачами.

Пропонуємо до уваги велику фотоекскурсію державним історико-архітектурним заповідником «Стара Умань».