Меню
Остання редакція: 17 листопада 2017

Данина пам’яті Героєві Небесної Сотні

Напередодні Міжнародного дня студента Героєві України Героєві Небесної Сотні, в минулому випускникові Уманської державної аграрної академії Віталію Васільцову виповнилося б лише 40 літ. 18 лютого буремного 2014 року злодійська куля обірвала життя майстра декоративного садівництва, люблячого сина, вірного чоловіка і дбайливого тата двох маленьких донечок.

Опівдні, коли сонце, на диво незвично для цієї пізньої осінньої пори щедрим промінням огортало на щоглі державний прапор України, до меморіальної дошки Героя, за ініціативи первинного осередку Всеукраїнського товариства «Просвіта» та кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін, з букетами червоних гвоздик прийшли студенти й викладачі вишу. Короткою довідкою про життєвий шлях Віталія Васільцова урочисте меморіальне дійство відкрив голова осередку «Просвіта» Іван Пахольчук. У виступі зазначалося, що так як студент Празького університету Янн Оплєтал, убитий гітлерівськими нацистами, став уособленням усіх студентів полеглих у боротьбі з тоталітарними режимами, так само і Віталій Васільцов має стати для нас уособленням світлої пам’яті Героїв Небесної Сотні. До цього Іван Степанович закликав строфою вірша присвяченого пам’яті Героя:

Упав як дуб – не на коліна
В Небесній Сотні не один.
Бо вірилось, що Україна
Таки підніметься з колін.

 В урочистій задумі учасників дійства триває хвилина пам’яті. Дівчата покладають живі гвоздики до меморіальної дошки Героя. 

       

Наразі четвертий рік гомонить на сході люта битва. Путін  мечом, а Гундяєв  хрестом з оскаженілим завзяттям прагнуть повернути Україну в багно імперії зла. «Та нехай собі, як знають, божеволіють конають. - Нам своє робить!». Українська Сотня Небесного воїнства, в лавах якої разом з побратимами вічно боронитиме Богом даровану нам Землю  й Віталій Васільцов, не дасть темним силам загасити вогонь козацьких сердець. Варто лишень й нам пам’ятати святий заповіт Великого Тараса з непохитною вірою виголошений першим Героєм Небесної Сотні: «Борітеся – поборете, Вам Бог помагає!». Чуєте? – Нам Бог помагає!

 Іван Пахольчук, доцент кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін