Меню
Остання редакція: 23 листопада 2016

Досвід вартий наслідування

18 листопада у Монастирищі - старовинному козацькому місті, де у 1653-му році козаки на чолі з Іваном Богуном вщент розгромили військо польського магната С. Чарнецького, за ініціативи Черкаського крайового товариства Українського козацтва та за підтримки Районної адміністрації відбувся науково-практичний семінар на тему: «Національно-патріотичне виховання молоді засобами  козацької педагогіки».

Окрім районного начальства, учасників семінару тепло і щиро вітали козачата - учні Летичівської«Школи-родини». А надзвичайно цінним досвідом її роботи поділився директор Василь Музика.

 Змістовні тематичні доповіді і виступи крайового отамана Віталія Чепелухи, професора Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького Юрія Присяжнюка, отамана Уманського козацтва Володимира Сивака і доцентів уманських вишів - Ярослава Балановського (УДПУ) та Івана Пахольчука (УНУС) зумовили такі ж цікаві і корисні дискусії.

Цікавим і повчальним продовженням заходу стали відвідини «Школи-родини», навчання та виховання у якій проводиться на засадах козацької педагогіки. Тут повсюдно присутній козацький дух. Кожен клас (по-козацьки – чота), має свій девіз, наставника й опікуна із когорти славних українських гетьманів та кошових отаманів. Про них охоче і в деталях готовий розповісти кожен учень. До речі, вихованці школи при знайомстві з гордістю і по-козацьки представляються: хлопці – джурами, дівчатка – берегинями.

 Зі спілкуванням із директором школи довідуємось, що вже кілька років поспіль у ній не відмічено якихось суттєвих випадків девіантної поведінки тощо. Воно й зрозуміло, адже певним чином до лицарських манер і поведінки спонукають і козацькі однострої, які стали звичним повсякденним атрибутом одягу для козачат.

Участь у подібних заходах науково-педагогічних працівників нашого університету є ще й ефективною формою профорієнтаційної роботи. Адже учасниками семінару були вчителі історії, директори шкіл району і безпосередньо самі учні, яким не приторно-нав’язливо, а спокійно, в контексті теми семінару, надано інформацію про наш навчальний заклад. Під час безпосереднього ознайомлення з учнівсько-педагогічним колективом «Школи-родини», учням у якості сувенірів були роздані буклети про наш виш. Принагідно за співучасть у цьому хочу подякувати випускника агрономічного факультету 1999 року, селищного Голову і за сумісництвом козацького сотника смт. Верхнячки Богдана Дорошенка. Переконаний, що поєднання у цій непересічній особистості посадовця, громадського діяча, успішного підприємця виявилося найпереконливішою ілюстрацією профорієнтаційної частини моєї участі у семінарі.

У прийнятих за результатамисемінару рішеннях – комплекс заходів спрямованих на творчу співпрацю державних органів та громадських організацій задля активізації і результативності патріотичного виховання молоді у кращих національних традиціях засобами козацької педагогіки; рекомендації поширення і розвитку практичних надбань Летичівської«Школи-родини». Школи, досвід якої, як ніколи актуальний і вартий наслідування.

.

..

 Доцент

кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін                                                                  Іван Пахольчук