Меню
Остання редакція: 14 листопада 2018

Кафедрі соціально-гуманітарних і правових дисциплін – 80 років!

В листопаді 2018 року суспільствознавці українських університетів, у тому числі й Уманського НУС, відзначають пам’ятну дату: виконалося 80 років з часу утворення кафедр суспільних наук у закладах вищої освіти. Рішення, прийняте ЦК ВКП (б), носило відверто ідеологічний характер. Це було зрозуміло навіть з назви документу: «Про постановку партійної пропаганди у зв’язку із випуском «Короткого курсу історії ВКП (б)». Документ був опублікований у «Віснику Академії наук СРСР», 1938 рік, №9-10.

Заради справедливості слід підкреслити, що у багатосторінковій постанові новоутвореним кафедрам приділено лише два абзаці, основний зміст яких зводився до впорядкування суспільствознавчих досліджень, систематизації викладання суспільних наук та перепідготовці кваліфікованих кадрів викладачів кафедр марксизму-ленінізму.

Суспільні дисципліни в навчальних закладах існували завжди. У період становлення Головного училища садівництва поряд з дисциплінами загальноосвітнього і спеціального циклів викладалися також основи суспільних наук: історія, філософія, політична економія і Закон Божий. У 20-ті роки студенти вивчали соціально-економічний мінімум, а також курси суспільствознавства, політичної економії, історії Інтернаціоналів, Конституцію, програму ВКП(б) тощо. Проте був відсутній важливий структурний елемент – кафедри.

14 листопада 1938 року постанова ЦК ВКП (б) була опублікована у «Віснику Академії наук СРСР» і набула чинності. Першим завідувачем  кафедри в Уманському сільськогосподарському інституті був викладач Б. І. Торговець.

У післявоєнний період кафедру очолювали кандидати наук А. А. Рубашевський, Ф. К.Балахонов, Г. І. Моргун, доктор історичних наук, професор С. М. Звєрєв, кандидат економічних наук, доцент М. Ю. Багінський. Основними суспільствознавчими курсами в той період були історія КПРС, марксистсько-ленінська філософія, політична економія, науковий комунізм.

У вересні 1980 року кафедра марксизму-ленінізму була поділена на дві самостійних кафедри. Першим завідувачем кафедри історії та філософії був кандидат історичних наук, доцент І. П. Лісінчук (1980–1984 рр.). Відбувається становлення самостійної кафедри, формуються науково-методичні секції з історії та філософії. Незважаючи на те, що суспільні науки набувають в цей період відверто ідеологічного, консервативного спрямування, викладачі кафедри шукають нові форми роботи зі студентською молоддю. Помітне місце в інституті займають філософський та методичний семінари для викладачів, започатковані на базі кафедри історії та філософії (доцент В.М. Кацнельсон)..

Кафедра історії та філософії, 1984 р. 

На кафедрі плідно працювали: професори Д. І. Говорун, А. У. Коваль, доценти М. О. Болдирєв, В. М. Зуєв (пізніше – доктор філософських наук, професор), Г. М. Гордієнко, В. В. Гордієнко, К. І. Лагойда, Л. П. Мельник, Л. А. Осадча, Т. О. Шевчук, старші викладачі І. Х. Кремешний, В. Є. Мироненко, А. П. Мохова, Н. М. Поліщук, С. Ф. Шушарова, Т. В. Гладка, кандидат історичних наукІ. В. Близнюк, кандидат філософських наук Л. Г. Бєляєва, С. О. Білан (нині – доктор історичних наук, професор), Г. П. Косогор, Л. В. Лісова, Н. І. Михалевська, А. В. Шендеровська, завідувачі музеєм університету Л. Д. Гарбузова, Л. О. Цимбровська, старший лаборант Л.М. Редько, лаборанти Н. М. Абакумова, С. О. Лукашов, Л. В. Тодосійчук, І. В. Мельниченко, В. М. Станіцька та інші.

З листопада 1984 по липень 2018 року  року кафедру очолював доктор соціологічних наук, професор А. М. Шатохін. У цей період викладачі кафедри беруть активну участь в підвищенні ефективності навчально-виховної роботи в інституті. За ініціативою кафедри утворюється студентський дискусійний клуб «У Діогена», щотижнево проводяться тематичні вечори відпочинку. Кафедра неодноразово визнається переможцем соціалістичного змагання в інституті, завідувач кафедри А. М. Шатохін був занесений на міську Дошку Пошани, а викладачі і співробітники нагороджувалися грамотами і подяками.

У 1986 році на базі кафедри утворюється одна з перших у Радянському Союзі соціологічна лабораторія, яка була прийнята до Радянської Соціологічної асоціації (керівник –А. М. Шатохін). У 1988 році Уманський соціологічний центр був прийнятий до Соціологічної асоціації України як регіональне відділення.

Кафедра соціально-гуманітарних і правових дисциплін, 2007-2012 рр.

У 2006 році була утворена кафедра гуманітарних дисциплін (разом з викладачами української мови), а у 2007 році кафедра отримала сучасну назву – соціально-гуманітарних і правових дисциплін (внаслідок приєднання викладачів педагогіки, психології, політології, права). У 2012 році викладачі педагогічних дисциплін були переведені на іншу кафедру.

 

Кафедра сьогодні, 2018 р.

З серпня 2018 року кафедру очолила кандидат юридичних наук, доцент Л.В. Машковська. Нині навчальний процес на кафедрі забезпечують: доктори наук, професори А. М. Шатохін, П. М. Ямчук, кандидати наук, доценти З. П. Білошкурська, О. П. Гарбар, В. І. Доморослий, І. Г. Коваленко-Чукіна, М. В. Костюк, Л. В. Машковська, І. С. Пахольчук, О. А. Поліщук, викладач Т.В. Сольська, старший лаборант Д.О. Баранцевич.

Вчені кафедри ведуть науково-дослідну роботу з проблем соціально-гуманітарних і правових дисциплін, виховання студентської молоді. На кафедрі захищені: одна докторська та 11 кандидатських дисертацій.

Опубліковані дев’ять одноосібних та десять колективних монографій. Видані друком підручники та посібники з грифом МОН та Уманського НУС.

Науковці кафедри беруть активну участь в міжнародних, республіканських та регіональних наукових конференціях. У наукових журналах, збірниках та газетах щорічно публікується близько 100 статей і тез доповідей, а також понад 10 методичних брошур, методичних посібників, розробок і текстів лекцій. Професори А.М. Шатохін і П.М. Ямчук є дійсними членами Академії наук вищої освіти України.

 

Учасники ІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Соціальний розвиток сільських регіонів», 2014 р

Викладачі кафедри проводять виховну роботу на факультеті менеджменту, були і є кураторами академічних груп, заступниками декана агрономічного факультету, доцент І. С. Пахольчук також займав посаду проректора з виховної роботи університету. Доцент О.А. Поліщук керує житловим сектором профкому університету. Доцент М.В. Костюк визнавалася «Жінкою року-2013» в номінації «Берегиня народних традицій». Доценти З.П. Білошкурська і М.В. Костюк були переможцями в номінації «Кращий доцент університету». Доцент В.І. Доморослий протягом декількох років з екранів телевізорів знайомив уманчан з історією рідного краю.

Незважаючи на поважний вік, колектив кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін з оптимізмом дивиться у майбутнє і спроможний відповідати високим вимогам освіти ХХІ століття.

 

Виховна година в аудиторії історії українського народного побуту 

Співробітники кафедри надають постійну допомогу сільськогосподарському виробництву шляхом проведення лекцій, бесід, консультацій, соціологічних опитувань, тижнів права, наукових рекомендацій адміністративним і господарським органам. Здійснюється постійна профорієнтаційна робота у закріплених за кафедрою районах, коледжах та школах.

 

Доктор соціологічних наук, професор А. Шатохін