Меню
Остання редакція: 25 листопада 2016

Студенти 11-мк групи факультету менеджменту відвідали музей історії Уманського національного університету садівництва

 Завдяки інформації  завідувачки музеєм Свистун О.В., студенти 11мк групи мали змогу поринути в історію виникнення УНУС :

-      Уманський національний університет садівництва розпочав своє становлення з 1844 року, коли було засновано Головне училище садівництва. Царським указом було затверджено постанову про відкриття садових закладів у Росії (9 лютого 1842 року). 5 березня 1842 року було прийняте рішення про відкриття Головного училища садівництва в Одесі на базі імператорського ботанічного саду.

-      Вперше двері для вихованців ГУС (Головне училище садівництва) відкрилися 6 (19) листопада 1844 року. В училищі готували фахівців з плодового та декоративного садівництва, городництва, виноградарства з достатньою теоретичною та практичною базою знань і навичок.

-      Серед випускників Головного училища садівництва стали відомими фахівцями з садово-паркової культури М.П. Колесников, Л.Т. Лучинський, П.С. Мельниченко, А.К. Кебах, К.М. Карабетов, М.Ф. Гродзинський, І.А. Жуковський та ін.

-      У 1903 році навчальний заклад було реорганізовано в Училище садівництва і землеробства з двома окремими відділеннями, де тепер готували вчених садівників та рільників і управителів (тобто менеджерів у сфері агробізнесу за сучасною термінологією). У цей час було придбано лісову дачу « Білогрудівський ліс », площею близько 450 десятин, побудовано нову ферму, продовжували будувати навчальні та житлові будинки, брали активну участь у багатьох сільськогосподарських та промислових виставках, де завойовували численні нагороди – золоті, срібні, бронзові медалі.

 

 -      Відомими вченими і педагогами стали випускники 1903–1921 років – Ф.В. Заморський, С.К. Руденко, Г.І. Форост, М.І. Лопатін, П.М. Білецький, К.А. Іванович, Т.К. Кварацхелія, П.Ф. Вовк, С.С. Рубін та ін. У період 1906–1910 років навчався відомий згодом економіст М.Д. Кондратьєв.

-      У 1994 році заклад відзначив своє 150-річчя.

-      У 1996 році інститут став сільськогосподарською академією, у 2000 р. – державною аграрною, у 2003 р. – державним аграрним університетом, а у 2009 – Уманським національним університетом садівництва, який на сьогодні має шість факультетів – агрономії; плодоовочівництва, екології та захисту рослин; менеджменту; економіки і підприємництва; інженерно-технологічний; лісового та садово-паркового господарства.