Меню
Остання редакція: 23 березеня 2017

В Уманському національному університеті садівництва відбулась Міжнародна науково-практична конференція

22 березня 2017 року на базі кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін факультету менеджменту УНУС під егідою Міністерства освіти та науки України, Міністерства аграрної політики і продовольства України, за активної участі зарубіжних науково-освітніх установ, зосібна Гомельського державного аграрного університету (Республіка Білорусь), Західно-Чеського університету в Пльзені (Чеська Республіка), Державної Вищої професійної школи імені Якуба з Парадижу в Гожові Великопольському (Республіка Польща) відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Трансформації українського суспільства: до 100-річчя Української національної революції». Після урочистого відкриття кандидатом історичних наук, доцентом кафедри М. В. Костюк роботи Пленарного засідання конференції від імені ректорату університету з вітальним словом до учасників зібрання звернувся доктор сільськогосподарських наук, професор, начальник науково-дослідної частини університету В. В. Поліщук. Далі слово було надано завідувачу кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін УНУС, доктору соціологічних наук, професору А.М. Шатохіну, який виступив з ґрунтовною доповіддю «В.О. Кістяковський – соціолог, правознавець, громадський діяч». Наступним доповідачем став доктор філософських наук, професор кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін Уманського національного університету садівництва П.М.Ямчук, який виголосив доповідь на тему «Українське державотворення: минуле, сучасний стан, перспективи». Далі слово було надано завідувачу кафедри геодезії, картографії та кадастру УНУС, доктору географічних наук, професору Ю.О.Кисельову, який виступив з вагомою доповіддю «Уроки Центральної Ради:100 років по тому».

   Наступним доповідачем на Пленарному засіданні конференції був настоятель парохії Собору Пресвятої Богородиці УГКЦ м. Умані єрей о. Дмитро Белей, який запропонував увазі присутніх не лише глибоко-концептуальну доповідь-розмисел «Митрополит Андрей Шептицький – духовний батько українського національно-визвольного руху», а й потурбувався про спільний перегляд учасниками науково-практичного заходу відеофільму про знакову постать митрополита, його духовну філософію й повсякденний діаріуш.

    Учасники конференції також мали змогу ознайомитись із доповідями, репрезентованими у електронному форматі за секціями: «Актуальні проблеми соціально-гуманітарних наук», «Філософські, політичні та соціальні аспекти формування громадянського суспільства в сучасних умовах», «Історична наука в Україні та Європі: шлях до інтеграції підходів», «Видатні особистості в історії Української революції», «Історія науки і техніки в контексті науково-технічного прогресу», «Правові проблеми в умовах модернізації та трансформації суспільства», «Проблеми професійної підготовки спеціалістів ВНЗ в контексті інформаційних процесів в сучасному світі», «Краєзнавство». Доповіді для роботи у вказаних вище секціях були подані доктором історичних наук, професором кафедри історії України Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Л.І.Синявською («Національно-культурні процеси в революційну добу на Черкащині (1917–1920 рр.)», кандидатами історичних наук, доцентами кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін Уманського національного університету садівництва І.С.Пахольчуком («Національно-культурна ідентичність – стійкість до гібридних загроз»), М.В.Костюк («Освітня політика Української держави Павла Скоропадського»), В.І.Доморослим («Битва під Перегонівкою як етап національно-визвольних змагань доби Української національної революції (1917-1920 рр.), кандидатами історичних наук, старшими викладачами кафедри О.П.Гарбар («Зінаїда  Мірна в боротьбі за національні права»), І.Г. Коваленко-Чукіною та багатьма іншими авторитетними й молодими вченими-істориками. Доповіді кандидата юридичних наук, доцента кафедри Л.В.Машковської «Правовий статус вищих навчальних закладів: історико-правовий аспект» та кандидата біологічних наук, доцента кафедри мікробіології, біохімії і фізіології рослин Уманського національного університету садівництва Л.Ю.Очеретенко "Світоглядні проблеми сучасного природознавства», викладача Чигиринського економіко-правового коледжу Уманського національного університету садівництва Ю.А.Поліщука «Історик та революція: Мирон Кордуба в добу визвольних змагань» також є такими, що, на наше переконання, неодмінно викличуть посутнє науково-методологічне зацікавлення в окресленому світоглядному дискурсі. На завершення, завідувач кафедри професор А.М.Шатохін подякував доценту М.В.Костюк та старшому викладачеві кафедри І.Г.Коваленко-Чукіній за велику організаційну роботу з підготовки до конференції, побажав усім учасникам плідної праці та подальших наукових звершень. В роботі Пленарного засідання  взяла участь декан факультету менеджменту доцент Н.О.Вернюк.

 

П.М. Ямчук,

доктор філософських наук, професор, професор кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін Уманського національного університету садівництва