Меню
Остання редакція: 01 жовтня 2021

День соціолога України

 1 жовтня відзначається День соціолога України. Це професійне свято відносно молоде, але йому вже десять років. На УІІ з’їзді САУ у 2011 році було прийняте рішення оголосити 1 жовтня Днем соціолога України. Саме у цій день, 1 жовтня 1874 року, вийшла друком докторська габілітаційна лекція Михайла Драгоманова. В цій лекції Михайло Драгоманов вперше в науковому середовищі на українських теренах вжив поняття "соціологія".

Сьогодні соціологія в Україні як наука займає провідні позиції у соціально-політичному аналізі сучасного суспільства: плідне працюють Інститут соціології НАНУ, Соціологічна асоціація України, соціологічні факультети, кафедри та лабораторії, зокрема Навчально-наукова соціологічна лабораторія при кафедрі соціально-гуманітарних і правових дисциплін (заснована у 1986 році).

В рамках відзначення Дня соціолога України на заняттях з соціології особлива увага була приділена цій даті. Було інформовано студентів про стан сучасної української соціології, основні результати соціологічних досліджень, зокрема й Соціологічної лабораторії. Доценти кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін Майя Костюк і Валентин Доморослий розповіли про актуальні сучасні проблеми українського суспільства та роль соціології в їх розв’язанні.  Студенти одержали відповіді на актуальні питання суспільно-політичного життя України.

Доктор соціологічних наук, професор,

Голова Уманського регіонального відділення САУ,

Почесний член Соціологічної асоціації України   Анатолій Шатохін.