Меню
Остання редакція: 06 січня 2024

ГЛИБОКО СУМУЄМО З ПРИВОДУ ПЕРЕДЧАСНОЇ СМЕРТІ ПРОФЕСОРА ПАВЛА МИКОЛАЙОВИЧА ЯМЧУКА

Професорсько-викладацький склад та студенти Уманського національного університету садівництва з глибоким сумом сприйняли звістку про те, що 05 січня 2024 р. відійшов у вічність наш колега, доктор філософських наук, професор кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін Ямчук Павло Миколайович (18.03. 1972 - 05.01. 2024). Висловлюємо щирі співчуття родині та друзям у зв’язку з непоправимою втратою.

Обірвалося життя Вченого, Вчителя,  доброї та чуйної Людини, яка заслуговує на найкращі та найщиріші слова глибокої шани і поваги. Світлий та незгасимий спомин про його високу професійну майстерність, відданість роботі, добрі справи назавжди залишаться у серцях усіх, хто знав, любив і працював разом із Павлом Миколайовичем.

Народився Ямчук Павло Миколайович 18 березня  1972 р. в м. Умань Черкаської області. Закінчив філологічний факультет Одеського державного університету ім. І. І. Мечнікова за спеціальністю «Українська мова та література».

Кандидат філологічних наук за спеціальністю – українська література. Доктор філософських наук за спеціальністю – українознавство (філософські науки). Професор кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін. Академік НАН ВО України. Член Української асоціації релігієзнавців.

В Уманському НУС працював з липня 2011 р. Професор з 30 листопада 2012 р. Викладав дисципліни «Філософія», «Філософія науки, логіка, педагогіка й психологія».

Ямчук П. М.  – автор понад 250-ти наукових праць, опублікованих в Україні, Польщі, Білорусі. В 2002 р. отримав грант на конкурсі у Нью-Йорку для дослідження теми «Іван Мазепа – будівничий української культури».

Автор 5 одноосібних монографій. Співавтор колективних монографій. Був активним учасником міжнародних, всеукраїнських наукових конференцій, симпозіумів, з’їздів. Голова оргкомітету наукових конференцій на базі університету, відповідальний секретар наукових збірників УНУС. Член вченої ради факультету менеджменту.

З 2014 р. – дійсний член спеціалізованої вченої ради у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка із захисту докторських та кандидатських дисертацій за спеціальностями філософські науки (релігієзнавство; українознавство). Від 2018 р. був повноважним членом Вченої ради у Академії імені Якуба з Парадижу, Гожув Великопольський, Польща. Член редколегії гуманітарно-релігієзнавчого часопису «Софія». Член Громадської наукової організації  «Міжнародний центр з розвитку науки і технології» та «Громадської організації Міжнародна фундація науковців та освітян».

П. М. Ямчук користувався заслуженим авторитетом серед науково-педагогічних працівників університету та студентів, брав активну участь у вихованні студентської молоді.

Професор Ямчук П. М. з 2016 р. став ініціатором і організатором єдиної в Україні Міжнародної науково-практичної конференції «Філософія саду і садівництва в світовій культурі:джерела і новітні інтерпретації». Очолював наукову лабораторію із українознавства.

За досягнуті успіхи у педагогічній та науковій діяльності П. М. Ямчук нагороджений Грамотою Міністерства освіти і науки України, Почесною грамотою Одеського державного університету внутрішніх справ, Почесною відзнакою МВС України, Почесною Грамотою Академії наук Вищої освіти України, Почесними Грамотами  Уманського національного університету садівництва, Уманської міської та районної ради. У 2015 р. на Зборах Академії наук вищої освіти України вчений був обраний академіком по Відділенню філософії.

Глибоко сумуємо з приводу цієї непоправної втрати  та висловлюємо щирі співчуття родині, колегам та друзям Павла Миколайовича. У нашій пам’яті  Павло Миколайович назавжди залишиться  чудовою людиною, доброзичливим колегою,  професіоналом своєї справи, інтелектуалом. 

Поділяємо біль та горе рідних. Нехай опіка Всевишнього полегшить гіркоту втрати, а наші щирі співчуття – полегшать родинне горе. Вічна та світла пам’ять… 

Колектив кафедри соціально-гуманітарних

і правових дисциплін Уманського НУС