Меню
Остання редакція: 05 жовтня 2023

Правовий дискусійний клуб на тему: "КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ – НАДІЙНИЙ ГАРАНТ ЗАХИСТУ ПРАВ І СВОБОД ЛЮДИНИ"

   

   Напередодні святкування Всеукраїнського дня юриста та відповідно до наказу ректора Уманського НУС від 01.09.2023 р. № 01-05/134 "Про реалізацію Концепції національно-патріотичного виховання студентської молоді в УНУС на 2023-2024 навчальний рік". 5 жовтня 2023 року  в Уманському національному університеті  садівництва на кафедрі соціально-гуманітарних дисциплін факультету менеджменту за безпосередньої ініціативи та під головуванням кандидата педагогічних наук, доцента Поліщук Олени Анатоліївни було проведено правовий  дискусійний клуб на тему: «Конституція України – надійний гарант захисту прав і свобод людини». Метою даного заходу є формування у здобувачів вищої освіти правових дослідницьких здібностей і компетенцій для чіткого розуміння конституційного захисту прав і свобод людини і громадянина та подальшої адаптації у сучасних умовах життя. У заході брали участь декан факультету менеджменту Вернюк Н.О., заступник декана факультету менеджменту Жмуденко В.О., завідувач кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін Машковська Л.В., професор Ямчук П.М., доценти Поліщук О.А., Білошкурська З.П., Коваленко-Чукіна І.Г., Пасєка М.О. та здобувачі вищої освіти різних факультетів Уманського НУС.

   Даний захід було проведено у три етапи:

  1. Спочатку до уваги присутніх було презентовано відеоролик на тему: «Конституція України – Основний Закон держави».

  2. На наступному етапі проведеного заходу було заслухано наукові доповіді здобувачів вищої освіти різних факультетів, які є учасниками наукового студентського гуртка з правових дисциплін кафедри, а саме: Кушнір Олени «Роль і місце Конституції України в національній правовій системі», науковий керівник доцент Машковська Л.В., Волошиної Наталії «Функції та соціальне призначення місцевого самоврядування в Україні», науковий керівник доцент Коваленко-Чукіної І.Г., Заярної Катерини  «Дотримання конституційних прав та свобод в умовах воєнного стану», науковий керівник доцент Пасєка М.О., Левченко Ольги «Роль Конституційного суду України як надійного гаранту прав і свобод людини в умовах війни» науковий керівник доцент Поліщук О.А. 

  3. У кінці заходу було проведено інтерактивну гру «Мікрофон», метою якого було повторення та закріплення правових знань здобувачів вищої освіти, розвиток логічного мислення, вміння використовувати свої правові знання на практиці, виховувати правову культуру особистості. Під час проведення  даної гри  розгорнулася дискусія щодо проблемних аспектів захисту конституційних прав людини в умовах воєнного стану.

   Підсумовуючи засідання, слід зазначити, що доповіді здобувачів вищої освіти було представлено на високому науковому рівні, висвітлено основні моменти у сфері конституційного захисту прав та свобод людини і громадянина в Україні і рекомендовано тези наукових доповідей опублікувати у збірнику студентських наукових праць Уманського НУС.

 

Керівник наукового студентського гуртка

з правових дисциплін

кафедри соціально-гуманітарних і

правових дисциплін Уманського НУС,

доцент О.А. Поліщук