Меню
Остання редакція: 13 жовтня 2022

ВІДКРИТА ПРОБЛЕМНА ЛЕКЦІЯ З ДИСЦИПЛІНИ «ІСТОРІЯ ТА КУЛЬТУРА УКРАЇНИ»

   13 жовтня 2022 року доцентом кафедри соціально гуманітарних і правових дисциплін Майєю Костюк для здобувачів вищої освіти спеціальності 208 «Агроінженерія» освітньої програми «Агроінженерія», була проведена відкрита лекція на тему: «Хмельниччина» з навчальної дисципліни «Історія та культура України». Лекція відбулася на платформі ZOOM у форматі відеоконференції. На лекції були присутні: д.і.н., професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка – Анатолій Коцур, НПП кафедри: завідувач кафедри, к.ю.н, доцент – Людмила Машковська, доцент – Валентин Доморослий та студенти першого курсу 11-кім та 12-кім груп інженерно-технологічного факультету.

   Лекція проводилась за планом: 1. Причини, характер та завдання Національно-визвольної війни. Об’єктивні умови, що склалися на початку війни. 2. Б.М. Хмельницький – державний, політичний і військовий діяч. 3. Хід війни. Зборівський та Білоцерківський мирні договори. 4. Утворення української козацької держави – Гетьманщини. 5. Україно-московський договір 1654 р. та його оцінка в історіографії.

   В ході лекції були з’ясовані наступні проблеми:

   1.Чи потрібна була українська національна революція, чи була їй альтернатива? 

   2. Чим викликані особливості Гетьманської держави та в чому вони полягали? Чи потрібно було створювати іншу державність?

   3. Чи могла Україна за часів Б. Хмельницького стати незалежною? Якщо могла, то що завадило цьому?

   4. Чи була Московська міждержавна угода 1654 р. неминучою та потрібною Україні?

   Лекційний матеріал супроводжувався презентацією.

   Тема лекції сприяла вихованню в студентської молоді почуття національної гідності, гордості за велику історичну спадщину України.

 

Майя Костюк, к.і.н., доцент