Меню
Остання редакція: 19 листопада 2020

Всесвітній день філофосії

КАФЕДРА СОЦІАЛЬНО-ГУМАНІТАРНИХ І ПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН УМАНСЬКОГО НУС ВЗЯЛА УЧАСТЬ У ВІЗДНАЧЕННІ ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ ФІІЛОСОФІЇ.

19 листопада, у третій четвер місяця, за рішенням ЮНЕСКО, весь світ відзначає День Філософії. Цього, 2020 року в зв’язку з безпрецедентними умовами пандемії й викликаного нею карантину відзначення відбувалось не звичайному для філософів ще з часів античних мислителів, форматі живого сократівського діалогу, а через спілкування інтернет-платформами. Втім, навіть ці обставини не завадили новітнім мислителям дискутувати, вести діалоги в пошуках відповідей на болючі питання сьогодення. В пошуках Істини. Завдяки запрошенням авторитетних учених з Вінницького національного медичного університету імені М.І.Пирогова (організатор – доктор філософських наук, професор Костянтин Вергелес) та Одеського державного університету внутрішніх справ (організатор – доктор філософських наук, професор Оксана Надибська) вчені кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін Уманського НУС взяли активну участь у роботі авторитетних конференцій, присвячених Всесвітньому Дню філософії.

 Слід зазначити, що коло питань конференцій було ясно суголосним до проблемно-тематичного поля дисциплін, які перебувають в центрі дослідницьких зацікавлень вчених кафедри. Так, зосібна, доктор філософських наук, професор, академік НАН ВО України, професор кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін Уманського НУС Павло Ямчук  присвятив свій виступ під назвою «Нас об’єднав Христос» христоцентрично-філософським поглядам доктора сільськогосподарських наук, професора Уманського НУС Ю.Ф. Терещенка. Професор Терещенко нещодавно відійшов у Вічність, але його ідея створення «об’єднання добрих сил» знайшла і, знаходитиме надалі послідовників.

Також, у форматі Зум, у День філософії, відбулася Всеукраїнська наукова конференція «Людина має право: соціально-гуманітарний дискурс у контексті реформаційних процесів в Україні», яка була проведена в Одеському державному університеті внутрішніх справ. Від кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін Уманського НУС, на запрошення організаторів із доповіддю про ще досі неосмислений та належно в ХХІ столітті не оцінений державотворчий та націєтворчий феномен Д.І. Дорошенка виступив проф. Павло Ямчук. 

У підготовці та роботі філософського інтернет-спілкування Дня Філософії кафедрою взяли участь завідувач – доцент Людмила Машковська, доценти – Ірина Коваленко-Чукіна, без дієвої підтримки якої цей проект не був би втіленим у життя, Ольга Гарбар, студенти факультету агрономії, майбутні й перспективні доктори філософії з економіки – Марія Сочінська, яка чимало сприяла у здійсненні проекту і креативна Карина Холявицька.

                                     

Доктор філософських наук, професор, професор кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін Уманського НУС, академік НАН ВО України

                                                                               П.М. Ямчук