Меню
Остання редакція: 21 жовтня 2024

Бесіда з елементами тренінгу: «Знай свої права, виконуй свої обов’язки»

   Метою даної бесіди — дати здобувачам вищої освіти уявлення про головні обов'язки людини та їх взаємозв’язок з правами, поглибити правові знання, розвивати вміння орієнтуватися в різних життєвих ситуаціях, керуватися отриманими знаннями у своїй життєвій практиці, навчити приймати аргументовані рішення щодо балансу прав та обов’язків, формувати почуття поваги молоді до  людей, що охороняють правопорядок  та спокій у суспільстві.

  Формування людини — складний і кропіткий процес. Тут немає дрібниць. Тут усе важливе, все так чи інакше залишає слід. Найменший недогляд — і зійшла дитина з прямого шляху. І чим далі, тим більш глибокою стає прірва, яка відділяє людину від усього щасливого і радісного в житті. Така людина починає відчувати свою неповноцінність, і це робить її озлобленою, жорстокою.

   Чим старшою стає дитина, тим більше зростає її відповідальність. Жити в суспільстві й бути вільним від його норм неможливо. Немає прав без обов'язків. Цей принцип чітко визначений у Конституції України.

   ст.23 Конституції України, яка проголошує: «Кожна людина має право на вільний розвиток своєї особистості, якщо при цьому не порушуються права і свободи інших людей, та має обов'язки перед суспільством, в якому забезпечуються вільний та всебічний розвиток її особистості».

   Дискусії щодо прав людини актуальні і до сьогодні. Якщо немає обов’язку – немає й права. Загалом маємо пам’ятати, що ми – громадяни України, і в нас є обов'язки перед своїм народом, перед іншими людьми, перед нашими рідними та близькими.

 «Я маю право!», «Чому ви порушуєте мої права?» — ці слова, на жаль, часто використовує людина в ситуаціях, коли сама неправа. Зазвичай, заява про особисті права  є виправданням пасивності, лінощів, прагненням отримати щось, нічого не даючи взамін.

   На вмінні кожної людини користуватися своїми правами та поважати права інших будуються рівноправні стосунки з  оточуючими, які характеризуються взаємною довірою, співчуттям, теплотою, відчуттям єдності, впевненості. Без впевненості довіра перетворюється на підозрілість, співчуття – на байдужість, а теплоти  й відчуття єдності немає.

   В ході бесіди зі здобувачами вищої освіти факультетів: плодоовочівництва, екології та захисту рослин (гр. 31-с), лісового і садово-паркового господарства   (11-лг, 11-сп), економіки та підприємництва, були висвітленні - Асертивні права людини, з’ясовано, що таке асертивність, асертивна поведінка. Проведений аналіз принципів, які зосереджуються на тому, як з нами повинні поводитися і як ми повинні ставитися до інших під час спілкування та взаємодії. Ці права ґрунтуються на фундаментальному принципі « Усі люди заслуговують на те, щоб до них ставилися з гідністю та повагою, незалежно від статті, віку, релігії, раси чи інших факторів. Саме аналіз Розділу другого Конституції України: «Права, свободи та обов’язки людини і громадянина», який є найбільшим за обсягом, дає змогу знати свої права та виконувати свої обов’язки.

 

Мирослава ПАСЄКА,

доцент кафедри соціально-гуманітарних

і правових дисциплін