Меню
Остання редакція: 19 травня 2017

ДРУГА МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ФІЛОСОФІЯ САДУ І САДІВНИЦТВА В СВІТОВІЙ КУЛЬТУРІ: ДЖЕРЕЛА ТА НОВІТНІ ІНТЕРПРЕТАЦІЇ»

Вже стало доброю традицією проведення на базі кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін Уманського НУС щорічних травневих конференцій під загальною назвою «Філософія саду і садівництва в світовій культурі: джерела та новітні інтерпретації», які, теж традиційно, проводяться в рамках університетського святкування Дня Науки. 17 травня 2017 року у великій лекційній 170-й аудиторії розпочало роботу Пленарне засідання конференції, яке вступним словом відкрив завідувач кафедри, доктор соціологічних наук, професор А.М.Шатохін. Після привітання від імені ректорату УНУС, яке виголосив завідувач науково-дослідною частиною, доктор сільськогосподарських наук, професор В.В.Поліщук слово було надано голові уманського літературного об’єднання «ЛітО», поету, краєзнавцю, громадському діячу Н.С.Михайловій, яка прочитала власну поезію, спеціально присвячену конференції під назвою «Філософія саду» та поділилась роздумами про феномен саду, садівничого, садівництва в цілому.

 Доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри плодівництва і виноградарства УНУС В.В.Заморський запропонував увазі учасників конференції доповідь на тему «Садівництво Ренесансу». Заступник директора Національного дендрологічного парку «Софіївка» з наукової роботи НАН України, кандидат біологічних наук В.М.Грабовий виступив з доповіддю «Семантична структура композиції національного дендрологічного парку «Софіївка». Далі слово для доповіді «Людство повинно жити в садах» або «Життя в цвіту» (кілька міркувань про філософію саду і садівництва в ХХІ ст.)» було надано доктору філософських наук, професору кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін УНУС П.М.Ямчуку.

 Білоруський вчений – завідуючий дослідним полем, кандидат сільськогосподарських наук доцент Гродненського державного аграрного університету П.С.Шешко виступив з доповіддю «Вплив некореневого застосування добрив комплемет на врожайність та якість плодів яблуні». Суголосною до цієї проблематики була й доповідь українського вченого – кандидата сільськогосподарських наук, доцента кафедри плодівництва і виноградарства УНУС В.П.Майбороди на тему «Тенденції у світовому виробництві садивного матеріалу». Своїми міркуваннями «Сад Божественних пісень» у філософії Г.Сковороди» поділилась студентка факультету менеджменту УНУС Тетяна Луговенко.

 Як завжди неординарним і цікавим став виступ настоятеля парохії Собору Пресвятої Богородиці УГКЦ в місті Умані о. Дмитра Белея, який запропонував міркування на тему «Без смерті немає воскресіння». Яскравими і також неординарним були думки доктора сільськогосподарських наук, професора П.Г.Копитка. Слід зауважити, що переважна частина виступів на Пленарному засіданні супроводжувалась мультимедійними засобами, що вияскравлювало провідні ідеї доповідей, унаочнювало концептуальні тези.

 Після завершення роботи Пленарного засідання робота конференції продовжилась за секціями, де були представлені доповіді вчених з Києва (доктор педагогічних наук, проф. завідувач кафедри методики навчання та управління навчальними закладами НУБіП М.А. Пригодій), зі Львова (доктор сільськогосподарських наук, академік НААН, директор Інституту садівництва НААН І.В.Гриник, кандидат сільськогосподарських наук, головний агроном ТВ Fruіt Д.О.Кисельов), Черкас (доцент кафедри філософії та релігієзнавства ЧНУ ім..Б.Хмельницького П.В.Кретов, старший викладач кафедри російської мови ЧНУ ім. Б.Хмельницького О.І.Кретова), Хмельницького (викладач кафедри української мови та літератури Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії А.А.Ніколаєва), спільна доповідь польських і українських вчених з Державної вищої професійної школи в Гожові Великопольському та УНУС (Пшемислав Нісієвіч, В.І.Рибчак, П.М.Ямчук), Івано-Франківська (кандидат філологічних наук, доцент кафедри української та іноземних мов Івано-Франківського державного медичного університету С.М.Кут). Особливо велику організаційну роботу з підготовки й проведення конференції здійснили професор А.М.Шатохін, доцент кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін УНУС М.В.Костюк, увесь колектив кафедри, яким учасники конференції адресували слова вдячності.

 Павло Миколайович Ямчук

 доктор філософських наук,

 професор, професор кафедри

 соціально-гуманітарних та правових

 дисциплін

 Уманського національного університету садівництва,

 академік АН ВО України