Меню
Остання редакція: 09 грудня 2022

Круглий стіл до Міжнародного дня боротьби з корупцією на тему: "ФОРМУВАННЯ ОБІЗНАНОСТІ З АНТИКОРУПЦІЙНОГО ЗАКОНОДАВСТВА"

Складне і багатоманітне явище корупції є сигналом незадовільної роботи публічних інстанцій і систем належного управління. Слово «корупція» походить від латинського «corruption». Тлумачиться як «псування» і «розбещування».

09 грудня у багатьох країнах світу проходять зустрічі, конференції, семінари та інші заходи приурочені до Міжнародного дня боротьби з корупцією.

В обговоренні питань круглого столу на тему «Формування обізнаності з антикорупційного законодавства», який відбувся в онлайн-форматі, взяли участь науково-педагогічні працівники та студенти УНУС.

З вітальним словом до учасників заходу звернулась модераторка заходу кандидат юридичних наук, доцент Людмила МАШКОВСЬКА, яка наголосила на значенні дотримання антикорупційного законодавства, та доброчесності, яка є обов’язковим критерієм кожного і повинна стати нормою в суспільстві, яке не толерує корупцію в жодних її видах та формах.

Метою проведення заходу було об’єднання зусиль науковців і практиків у розв’язанні теоретичних та практичних проблем запобігання та протидії корупції, а також вироблення рекомендацій щодо вдосконалення чинного законодавства України і практики його застосування у сфері боротьби з корупцією.

У межах заходу відбулось обговорення проблемних питань формування та розвитку ефективного інструментарію та інституційних механізмів запобігання та боротьби з корупційними практиками; новацій законодавства і правозастосовчої практики щодо заходів протидії корупції, спірних питань, що виникають під час виявлення корупційних ризиків, застосування антикорупційного інструментарію, у тому числі судових процедур; основних досягнень і викликів для антикорупційної реформи в Україні, інструментів для антикорупційних розслідувань; напрямів консолідації громадськості та правничої спільноти для вироблення правових позицій з найбільш неоднозначних правових питань запобігання та протидії корупції.

Сьогодні антикорупційних рух є одним зі світових трендів. Існує окрема концепція, триває робота над розробкою та впровадженням рішень, покликаних підвищити прозорість процесів та підзвітність влади, тривають дослідження проблеми корупції. Антикорупційна діяльність передбачає як запобігання (встановлення системи прозорих та зрозумілих правил), так і притягнення до відповідальності тих, хто цим правилам не слідує. Та кінцевою метою антикорупційної діяльності є розбудова доброчесного суспільства, де корупції немає місця в будь-яких її проявах. 

 

 

Людмила МАШКОВСЬКА,

кандидат юридичних наук, доцент