Меню
Остання редакція: 07 жовтня 2022

КРУГЛИЙ СТІЛ: КОЗАЦТВО - ДУША УКРАЇНИ

 

   14 жовтня – особливий день для кожного українця. В цей день відзначають одразу чотири свята та пам’ятні дати, пов’язані з різними історичними подіями. Православна церква святкує день Покрови Пресвятої БогородиціУ свято Покрови відзначають День українського козацтва. Цей день  також вважається датою створення Української повстанської армії. З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності та територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості щорічно 14 жовтня в Україні відзначають свят – День захисника України. 

   Напередодні свята, за допомогою сучасних засобів комунікації, в режимі он-лайн, кафедрою соціально-гуманітарних і правових дисциплін для студентів 11 мб-м групи та викладачів факультету менеджменту, був проведений круглий стіл: «Козацтво – душа України». Доцент кафедри Костюк М. В., яка була організатором даного заходу, довела до учасників інформацію про історію цих свят.

   У народі ще з давніх часів 14 жовтня святкувався Покров. За древньою легендою, саме в цей день військо русичів на чолі з князем Аскольдом взяло в облогу центр православ’я – Константинополь. Усі жителі столиці Візантії в щирій молитві звернулися до Богородиці з проханням про порятунок. Богородиця з’явилася перед ними та вкрила їх своїм покровом і вороги вже не могли побачити цих людей.

  Покрова Пресвятої Богородиці була одним із найголовніших свят запорізьких козаків. В кінці 19 століття французький дипломат Жан-Бенуа Шерер в своєму дослідженні відзначав, що Покрова Пресвятої Богородиці була для козаків великим святом, саме в цей день вони проводили важливі заходи, зокрема, збиралися для обрання нових членів старшини.

   Першу церкву на честь Покрови запорожці побудували в 1659 р. на Чортомлицькій Січі. За свідченням знаного українського історика Д. І. Яворницького, за час існування Січі було побудовано 13 церков Покрови Богородиці.

   У часи козацького бароко, митці почали писати новий вид ікони, який отримав назву «Козацька Покрова». На ній під покровом Богородиці іконописці розміщували українських гетьманів, козацьку старшину та відомих козаків. Ураховуючи цю історичну традицію, було вирішено зробити пам’ятний день, присвячений внеску козаків у розвиток української державності.

   В історії українського народу особливе місце посідає козацтво – наша гордість, сила та опора упродовж багатьох століть. В 1999 р. в Україні вперше офіційне відзначили День українського козацтва (7 серпня 1999 р. президент України Леонід Кучма підписав указ про встановлення Дня українського козацтва в день свята Покрови Пресвятої Богородиці).

   14 жовтня також вважається днем заснування УПА. 1942 р. – офіційна дата створення Української Повстанської Армії, сформованої упродовж того ж року із розрізнених повстанських загонів бандерівського крила ОУН та інших підрозділів. Перші загони народної самооборони «УПА – Поліська Січ» створив Тарас Боровець-Бульба, але йому не вдалося отримати статус національного збройного підрозділу. Новий етап почався в серпні, коли на керівні посади в ОУН прийшов Роман Шухевич, який завершив процес формування армії та очолив її. Простежується певний символічний зв’язок між козацькими традиціями, які були пов’язані зі святом Покрови, та заснуванням у цей день УПА. «У місяці жовтні 1942 р. на Поліссі постали перші збройні відділи, що дали початок Українській повстанській армії. Для зафіксування цього історичного моменту визнається день 14-го жовтня 1942 р. днем постання УПА» (постанова Української Головної Визвольної ради від 30 травня 1947 р. та наказ від 14 жовтня 1947 р.). Ураховуючи вищезазначене, було запропоновано святкувати 14 жовтня День захисника України, який повинен був замінити радянське свято 23 лютого. 2014 р. указом президента Петра Порошенка було встановлено нове свято – День захисника України. У 2021 р. назву свята вдосконалили. Нині – це День захисників і захисниць України.

   До обговорення актуальних питань козацької тематики, що стосувалися  історії козацтва, його славетних представників, традицій та звичаїв Запорізької Січі долучилися викладачі факультету менеджменту (Доморослий В. І., доцент, к.і.н.; Машковська Л. В., к.ю.н, доцент, завідувач кафедри; Гоменюк М. О., к.е.н, доцент, куратор 11-мб-м групи.). Найактивнішу участь  у проведенні історичного брейн-рингу «Козацька доба в історії України», яким і завершилося засідання круглого столу, взяли студенти 11 мб-м групи та їх куратор – Гоменюк М. О.

   Традиції нашого народу є справжнім скарбом, який потрібно оберігати та дбайливо передавати із покоління в покоління. Проведення таких заходів допомагає усім нам краще пізнати історію своєї держави, дбати про культурне і духовне відродження українського народу, навчитися пишатися тим, що ми – УКРАЇНЦІ. Обов’язок кожного з нас – завжди пам’ятати та шанувати наших героїв.

   Віримо та наближаємо нашу ВЕЛИКУ ПЕРЕМОГУ. СЛАВА ЗСУ! СЛАВА УКРАЇНІ ТА ЇЇ ГЕРОЯМ!

КОСТЮК М. В., к. і. н., доцент