Меню
Остання редакція: 22 травня 2016

Міжнародна науково-практична конференція "Філософія саду і садівництва в світовій культурі: джерела та новітні інтерпретації"

З ініціативи кафедри соціально- зустрічей під триєдиною егідою - «сад-садівництво-садівничий». До слова зголосилися вчені, що досліджують різні галузі й царини феномену садівництва: від біологічних та сільськогосподарських наук до історії гуманітарних і правових дисциплін Уманського національного університету садівництва 18-19 травня 2016 року відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Філософія саду і садівництва в світовій культурі: джерела та новітні інтерпретації». Дана конференція є першою в запланованому циклі подібних духовно-інтелектуальних саду й садівництва й філософії. З вітальним словом від ректорату університету, зверненим до учасників конференції, виступив начальник відділу наукової роботи доктор сільськогосподарських наук, професор С.А.Полторецький. Далі, головуючим на засіданні Міжнародної конференції – завідувачем кафедрою соціально-гуманітарних дисциплін, доктором соціологічних наук, професором, академіком АН ВО України А.М.Шатохіним слово було надане знаковому для України й світу доктору біологічних наук, професору, член-кореспонденту Національної академії наук України, директорові Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України Івану Семеновичу Косенку, який у масштабній доповіді під назвою «Світова перлина садово-паркового мистецтва» визначив пріоритети історіософського розуміння саду й садівництва в контексті вітчизняної й світової культури.

Наступний виступаючий – доктор філософських наук, професор П.М.Ямчук, який і став ініціатором цієї конференції, у власній доповіді зупинився на тріаді трансцендентальної філософії українського саду, садівничого й садівництва, акцентуючи на їхніх аксіологічних джерелах в контексті плекання хліборобства й садівництва як двох питомих констант української національної семіосфери, наголосивши на тому, що без тріади «сад-садівництво-садівничий» годі й вести мову про розуміння українства як особливого цивілізаційного духовно-інтелектуального феномену. П.М. Ямчук наголосив на тому, що широкознаний й перший повноформатний кольоровий фільм Олександра Довженка «Мічурін» був присвячений не стільки ідеологізованій Сталіним постаті Івана Мічуріна, скільки є присвяченим феномену саду, садівництва, а власне - феномену садівничого як такого. Феномену садівничого, як ще від святокиївських, через середньовічні й Шевченкові часи становила істинну сутність українського світобуття.

Далі слово було надано доктору сільськогосподарських наук, професору кафедри плодівництва УНУС В. В. Заморському. В ґрунтовній доповіді «Нотатки з історії садівництва» вчений простежив історію «саду – садівництва – садівничого» від часів Хамурапі і до сьогодення. Концептуальною була й доповідь Миколи Демянчука - доктора філософії із Західно-Чеського університету в Пльзені та його співавтора – професора П.М. Ямчука щодо «трансцендентальних філософем хати й саду в міфологічному світогляді українців і білорусів». Професори – доктори відповідно – соціологічних та економічних наук А.М.Шатохін та М.А.Вуйченко у творчій співпраці запропонували вагому роботу «Реформа Петра Столипіна: перша спроба формування господаря на землі». Юридичний аспект Міжнародної конференції був репрезентованим доповідями кандидата юридичних наук, доцента нашої кафедри Л.В.Машковської «Земельні ділянки для садівництва:форми захисту земельних прав» та кандидата педагогічних наук Олени Анатоліївни Поліщук, яка підготувала доповідь на тему «Аналіз стану формування правової компетентності майбутніх менеджерів зовнішньоекономічної діяльності у вищих аграрних закладах».

Неординарно-концептуальними також були повідомлення доцентів кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін кандидата історичних наук, доцента М.В.Костюк («Вітчизняний помолог і вчений-садівник – Левко Платонович Симиренко»), кандидата історичних наук, доцента І.С.Пахольчука, який, як завжди панорамно, в соціально-культурологічному аспекті, дослідив феномен яблуневоціття українського садівництва (концептуальне дослідження вченого має назву «Яблуневоцвітний пам’ятник Володимиру Симиренкові»), дослідження кандидата історичних наук, старшого викладача кафедри О.П.Гарбар, присвячене творчій спадщині С.С.Рубіна. («Професор С.С.Рубін – засновник науково-дослідної системи утримання ґрунту в садах»). Доцент В.І.Доморослий зосередив свою дослідницьку увагу на «аграрному питанні в Україні на початку ХХ Кандидат історичних наук І.Г.Коваленко-Чукіна – старший викладач кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін УНУС – доповіла про «Екологічно-збалансована програма соціально-економічного розвитку партії зелених України». Так само цікавою був і виступ уманського краєзнавця В.А.Губенко про особливості фіксації інформації про рослинний світ у слов’янському менталітеті (етнографічний та етнолінгвістичний аспекти).