Меню
Остання редакція: 27 вересня 2018

Міжнародна науково-практична конференція з питань релігійної свободи, присвячена ХХV-літньому ювілею Української Асоціації Релігієзнавців

  24-25 вересня 2018 року у столиці нашої держави відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Релігійна свобода: актуалізація сімейних цінностей». Цього року робота конференції  була присвячена  ХХV-літньому ювілею авторитетної в Україні та далеко за межами нашої країни української асоціації релігієзнавців (УАР). Організаторами конференції виступили Інститут філософії імені Г.С.Сковороди НАН України, Міністерство культури України, Українська асоціація релігієзнавців, Інститут релігійної свободи. Робота конференції розпочалася у Великому конференц-залі НАНУ. До виголошення привітального слова та доповідей були запрошені народні депутати Верховної Ради України, члени уряду, представники рад Церков і релігійних організацій. Від НАН України до слова зголосилися академік-секретар Відділення історії, філософії й права НАН України Валерій Смолій, член-кореспондент НАНУ, директор Інституту філософії імені Г.С.Сковороди Анатолій Єрмоленко, заступник директора, керівник Відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Г.С.Сковороди доктор філософських наук, професор Анатолій Колодний.

   В роботі конференції взяли участь і виступили вчені зі США, Канади, Білорусі, Киргизстану, окупованого Криму, з практично всіх регіонів нашої Батьківщини. Навіть один цей чинник потужно засвідчив би знакову репрезентативність проведеної конференції. Але якщо, крім нього, взяти до уваги те, що доповідачами стали представники різних конфесій та релігійних організацій, що мешкають в Україні, які запропонували глибокі й змістовні доповіді, де було окреслено  теорію, практичні візії й прогностичний аналіз перспектив державно-релігійної взаємодії в побудові міцних підвалин родини як наріжної суспільної інституції, то знаковість Ювілейної конференції УАР не підлягає щонайменшому сумніву. В роботі конференції взяв участь і виступив із доповіддю «Аксіологічні засади тривання українського христоцентричного громадського і культурного світобачення як основа буття української родини» доктор філософських наук, професор, професор  кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін Уманського національного університету садівництва П.М.Ямчук.

   Необхідно окремо зазначити, що доброзичлива й щира атмосфера конференції була потужним чинником наукових дискусій і пошуків. За створення такої дружньо-духовної, а тому й творчої атмосфери перш за все слід подякувати організаторам – доктору філософських наук, професору, завідувачу відділу філософії та історії релігії Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім..Г.С.Сковороди Л.О.Филипович, її колегам, всьому колективу Відділення, й УАР, яка відіграє значущу роль у формуванні теорії й практики релігійної свободи й толерантності у наш час.