Меню
Остання редакція: 12 квітня 2022

Науково-практичний семінар «Обговорення Закону «Про колабораціонізм»

ВЕРХОВНА РАДА ВНЕСЛА ЗМІНИ ДО КРИМІНАЛЬНОГО КОДЕКСУ ТА ІНШИХ АКТІВ, ЯКІ ПЕРЕДБАЧАЮТЬ КРИМІНАЛЬНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА СПІВПРАЦЮ З РФ, А ТАКОЖ ЗАБОРОНУ ОТРИМУВАТИ ПОСАДИ ТА БРАТИ УЧАСТЬ У ВИБОРАХ.

ПРЕЗИДЕНТ УЖЕ 15 БЕРЕЗНЯ 2022 РОКУ ПІДПИСАВ ЗАКОН.

 

12  квітня 2022 р. на кафедрі соціально-гуманітарних і правових дисциплін був проведений науково-практичний семінар «Обговорення Закону «Про колабораціонізм». Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність)».

В науково-практичному семінарі взяли участь і виступили завідуюча кафедрою Людмила Машковська, професор Анатолій Шатохін, професор Павло Ямчук,  доценти кафедри Зінаїда Білошкурська, Олена Поліщук, Майя Костюк, Ірина Коваленко-Чукіна, Валентин Доморослий, начальний юридичного відділу університету Тетяна Якименко, провідний юрисконсульт університету Богдан Гейко,  студенти 11-гр і 11-тм. груп факультету менеджменту Анастасія Полюхович, Софія Маліновська, Марія Біднячук, Юлія Черній, Надія Асмолова, Аліна Курінна, Тетяна Попович, Марія Бондаренко та ін. 

Модератор науково-практичного семінару З.Білошкурська запропонувала розділити тему обговорення на 2 питання і обговорити зміст кожного, а саме: «Ознайомлення із Законом і його обговорення» і «Кримінальна відповідальність за колабораціонізм». 

В обговоренні першого питання  взяли участь А.Шатохін, Л.Машковська, О.Поліщук, М.Костюк, І. Коваленко-Чукіна і модератор семінару З.Білошкурська. Законопроєкт №5144 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність» зареєстрували у Верховній Раді у день повномасштабного вторгнення Росії в Україну – 24 лютого. Третього березня законопроєкт підтримали депутати, а 4 березня – скерували на підпис Президенту. Закон передбачає доповнення Кримінального кодексу новою статтею 111-1 – колабораційна діяльність.

Модератор семінару З.Білошкурська у своєму виступі, по другому питанню, назвала, які саме дії  вважаються колабораційними і які покарання застосовуються до осіб,  які звинувачуються у їх вчиненні, і які особи ще мають шанс уникнути кари. Покарання за ці правопорушення варіюються: в залежності від тяжкості злочину, можна отримати заборону працювати на певних посадах, виправні роботи, штрафи, конфіскацію майна та позбавлення волі. Довічне ув’язнення можуть отримати особи, чиї рішення призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків.

Верховна Рада 3 березня ухвалила закон, який дозволяє здійснювати націоналізацію активів країни-агресора, які розташовані на території України. Однак у законі йдеться лише про ті активи та підприємства, які належать безпосередньо російській державі або державним компаніям. Зараз депутати працюють над новою редакцією, яка поширить дію закону і на російських громадян. Більше того, на громадян України, які будуть визнані колаборантами. 

При обговоренні другого питання цікавими були виступи Тетяни Якименко і Богдана Гейка, які мають практичний досвід в правоохоронних органах України і в органах державної влади. 

 Взяли активну участь в обговоренні питань семінару і студенти. Вони поділилися своїми думками щодо проявів зради державних інтересів, співпрацю з окупантами, про причини виникнення, і як, на їхню думку, необхідно боротися з цими явищами.

Науково-практичний семінар  виявився ефективним майданчиком для обміну знаннями і думками щодо актуальних проблем нашого суспільства під час війни і окупації  нашої території державою-агресором РФ.

Модератор семінару, доцент кафедри  Зінаїда Білошкурська.