Меню
Остання редакція: 08 жовтня 2018

Науково - практичний семінар присвячений Дню юриста України

День юриста України був проголошений в 1997 році. Це сталося за Указом Президента Леоніда Кучми від 16 вересня 1997 року на підтримку ініціативи Міністерства юстиції України, Спілки юристів України та Спілки адвокатів України. Дата Дня юриста України обрано зовсім не випадково. Вважається, що саме 8 жовтня в 1016 році Ярослав Мудрий видав збірка законів «Руська правда», що став згодом правовою основою для розвитку централізованої держави Київська Русь.

Порядок в державі і благополуччя його громадян невід’ємно пов’язано з максимальним дотриманням і повагою прав і свобод людини. Це важке завдання для молодої держави, але від її вирішення залежить життєздатність будь-якого цивілізованого суспільства. Юристи і правознавці, покликані суспільством для вирішення цього завдання, щоденно стикаючись з найрізноманітнішими проблемами, твердо стоять на позиціях підвищення правової культури українських громадян різних верств населення. Забезпечення правових гарантій на практиці вимагає не мало зусиль і ерудиції, гарної професійної кваліфікації та досвіду юридичної роботи.

8 жовтня 2018 року на кафедрі соціально гуманітарних і правових дисциплін відбувся науково-практичний семінар присвячений Дню юриста України. Даний науковий захід зібрав студентів, викладачів та гостей.

Предметом обговорення учасників конференції були проблеми формування правової системи України в період незалежності, становлення органу конституційної юрисдикції за роки незалежності та інші аспекти реформування судової системи, в тому числі становлення адміністративної юстиції, проблеми розвитку законодавства про соціальне забезпечення, здійснення аграрної реформи, особливості реалізації права власності на землю Українського народу.

З науковими доповідями, які висвітлюють проблеми правового виховання людини, становлення і розвитку демократії та громадянського суспільства, виступили студенти, зокрема слід зазначити кращі доповіді: Горобець О.М. «Проблема порушень прав жінок в Україні» Роєнко В.Д. «Передумови прийняття Конституції як Основного закону України», Марочкіна Т.М. «Пенсійна реформа в Україні», Калічак О.М. «Шляхи поліпшення стану навколишнього середовища в Україні», Яценко Н.М. «Проблеми вирубки і вивезення лісів в Україні».

Кожен учасник висвітлював своє бачення щодо існуючих проблем, а також висловлював свої пропозиції і думки для удосконалення законодавства та різних галузей права в цілому. Згадується мудрий вислів: ‟Вік живеш – вік учись”, бо ніхто не може знати всього, але може прагнути до більш глибокого пізнання і удосконалення своїх знань не лише через дослідження наукової літератури, а й спілкуючись із людьми, в яких різні погляди на вирішення проблемних питань.