Меню
Остання редакція: 12 листопада 2019

НЕСТОР ЛІТОПИСЕЦЬ – НАЙДАВНІШИЙ ІСТОРИК УКРАЇНИ

9 листопада православні християни вшановують день пам’яті  преподобного Нестора  Літописця, основоположника давньоруської історіографії, мислителя-вченого, ченця  Києво-Печерського монастиря.

Понад тисячу років минуло з того часу, як наша земля побачила світло християнської віри. Православ’я не тільки надало народам Київської Русі можливість бути з Христом, але багато в чому змінило державу і людей. Монахи-літописці, живучи в монастирях, записували історію України-Русі, поклавши таким чином, початок історичній науці в нашій країні.

Нестор Літописець – це київський літописець, письменник-агіограф. Життя та діяльність преподобного, преподобного, високоосвіченого ченця Києво-Печерського монастиря Нестора багато в чому невідомі. Він народився в Києві та прийшов до святої обителі сімнадцятирічним юнаком. Постриг Нестор прийняв за ігумена Стефана (1074-1075) і згодом був висвячений в ієродиякона.

Першими біографічними творами, згодом одного з найосвідченіших людей Київської Русі кінця ХІ – початку ХІІ ст., були біографічні твори «Чтеніє о житіє і погублєнії… Бориса і Гліба», «Житіє Феодосія». Вже у перших своїх творах Нестор торкався гострих і надзвичайно актуальних тем, зокрема проблеми створення національних святих, серед яких одним з перших були Борис, Гліб, Феодосій.

Найвидатнішим твором Нестора Літописця була «Повість временних літ» - літописний звід, над яким він розпочав працювати у 1110 р. і який завершив у 1113 р.  «Повість временних літ, або звідки почалася Руська земля, хто в Києві першим став князювати і звідки Руська земля стала буть» - це твір, складений на основі як раніше написаних літописів, архівних, народних переказів, оповідань, так і описання подій, свідком і учасником яких був Нестор.

Нестор Літописець, як великий патріот наочно показав, що руський народ має славну і неповторну власну історію, свою духовну культуру.

Носій високої духовності, доброчесності Нестор Літописець зумів високо піднятися над політичними пристрастями свого часу, осягнути всю історію Київської Русі того часу у контексті зі світовим розвитком. Саме тому він був найпомітнішим виразником передової суспільної думки Київської Русі.

До Дня української мови та  писемності кафедрою соціально-гуманітарних і правових дисциплін за сприяння наукової бібліотеки університету було проведено круглий стіл на тему: «Нестор Літописець – найдавніший історик України».

На заході були присутні студенти інженерно-технологічного факультету та факультету економіки і підприємництва.

Студент Дмитро Матяш ознайомив присутніх із біографією Нестора Літописця.

Про роль Нестора Літописця у формуванні слов’янської писемності та його політико-правові погляди на державно-творчий процес на перших етапах розвитку давньоруської держави повідомив студент Вадим Кияниченко.

З особливою цікавістю учасники круглого столу переглянули презентацію Олександра Степанського про життя і діяльність першого українського історика.

Із найдавнішим літописом Київської Русі «Повість минулих літ» присутніх ознайомила Олена Бабенко.

На завершення заходу всі учасники круглого столу ознайомилися з виставкою стародруків.