Меню
Остання редакція: 23 жовтня 2024

Практичне заняття з філософії в Софіївці?! А чому б і ні!

   Сьогодні в здобувачів 1 курсу факультету плодоовочівництва, екології та захисту рослин УНУС відбулося інноваційне та незвичайне практичне заняття з філософії на території "Софіївки". Але ж , як відомо, все нове – це давно забуте старе.

   Отже, студенти-першокурсники змогли зануритися в античну філософію так, як робили це учні Сократа та перипатетики - представники давньогрецької філософської школи послідовників Аристотеля, яка проіснувала аж до ІІІ ст. н.е. Назва школи походить від звички Аристотеля прогулюватися разом із учнями під час читання лекцій ("прогулюватися" - саме так із давньогрецької мови перекладається "перипатетика"). Старшим викладачем кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін к.і.н. Ситник Ю.В. напередодні було запропоновано студентам обрати для себе одного з античних філософів, дослідити їхню філософію та внесок у розвиток тієї чи іншої науки та вже від імені обраного філософа поділитися здобутками своєї розвідки (уривки з цих розповідей можна побачити на відео). Почався наш античний екскурс із візиту до пам'ятника Сократу, де присутні ознайомилися з його філософією, розглянули найвідоміші сократівські фрази "Пізнай себе" і "Я знаю, що я нічого не знаю"; почули відповіді на питання щодо суті сократівського методу, чому філософ нічого не писав, за що був засуджений і як помер. Далі ми за мапою знайшли місце розташування погруддя учня Сократа, Платона. Тут прозвучало багато цікавої інформації щодо платонізму, ейдосу; ми розглянули міф про печеру, згадали про анамнезис і навіть про платонічне кохання й Атлантиду. 

   І завершальним етапом нашого практичного заняття був візит до монумента Аристотелю, основоположнику багатьох природничих і гуманітарних наук, розробнику філософського лексикону, засновнику вищезгаданої філософської школи. Тут, зокрема, наголосили на теології, як митець називав свою першу філософію, розглянули внесок Аристотеля в різні науки, зокрема логіку, психологію, фізику, географію.

   Студенти подякували за таку можливість зануритися в античну філософію просто неба на тлі природньої краси національного дендрологічного парку "Софіївка". Сподіваємось, згадка про це надовго закарбується в пам'яті.