Меню
Остання редакція: 29 вересня 2020

Реорганізація практичного поля у практичне господарство на комерційній основі в Уманському училищі землеробства і садівництва (до 145-ти річчя від дня створення)

 

РЕОРГАНІЗАЦІЯ ПРАКТИЧНОГО ПОЛЯ У ПРАКТИЧНЕ ГОСПОДАРСТВО НА КОМЕРЦІЙНІЙ ОСНОВІ В УМАНСЬКОМУ УЧИЛИЩІ ЗЕМЛЕРОБСТВА І САДІВНИЦТВА

(ДО 145-ТИ РІЧЧЯ ВІД ДНЯ СТВОРЕННЯ)

Цього року Уманський національний університет садівництва відзначає 145 років з дня реорганізації практичного поля у практичне господарство на комерційній основі. Організація практичного поля відноситься до періоду створення Головного училища садівництва при Одеському ботанічному саду, яке розпочало свою діяльність 6 листопада 1844 року в орендованому на 2 роки будинку пана Десме.

В 1875 році «практичне поле» перейменували в практичне господарство з землеробства та поставили на комерційну основу.

24 вересня кафедрою соціально-гуманітарних і правових дисциплін разом із бібліотекою УНУС проведено круглий стіл.

В роботі круглого столу взяли участь студенти 11мб-а групи факультету агрономії.

Провідний бібліотекар університетської бібліотеки Віра Сергіївна Побережець ознайомила студентів із історією створення практичного поля. Детально розповіла про внесок у його розвиток видатних учених: В.В. Пашкевича, П.П. Шитта, С.М. Вукулова, В.І. Едельштейна.

Доценти Гарбар О.П. і Костюк М.В. розповіли про розвиток практичного поля упродовж ХХ століття. Особлива увага була приділена дослідженням видатного вченого зі світовим ім’ям – професора С.С. Рубіна.

У 1923 році С.С. Рубіна призначають завідувачем навчального господарства. Широкі експериментальні дослідження з догляду за ґрунтом у садах, в тому числі й з удобренням плодових, були розпочаті С.С. Рубіним 1930 року. Він є фундатором наукових досліджень багатопланового експериментального вивчення систем утримання ґрунту та удобрення в промислових великомасштабних плодових насадженнях, які почали закладатися в ті роки при великих колективних спеціалізованих господарствах.

За його безпосередньої участі та керівництві була створена велика школа послідовників, проведені 50-річні досліди в садах, які були і залишаються унікальними у світовій практиці і принесли колективу УСТІ та особисто С.С. Рубіну загальне світове визнання.

Провідний бібліотекар університетської бібліотеки Наталія Василівна Михайлова провела екскурсію у відділі стародруків, де присутні отримали величезний пласт інформації про витоки та діяльність училища та його вчених і неперевершені враження та гордість за те, що є студентами найстарішого та знаного в Європі та Україні вищого навчального закладу садівничого спрямування.

    Гарбар О. П., к.і.н., доцент

    Костюк М. В. к.і.н., доцент