Меню
Остання редакція: 17 вересня 2024

Спільне засідання учасників студентського наукового гуртка із народознавства та ННЛ «Українознавство»

СТУДЕНТСЬКИЙ НАУКОВИЙ ГУРТОК ІЗ НАРОДОЗНАВСТВА

ННЛ «УКРАЇНОЗНАВСТВО»

ВПРОВАДЖЕННЯ НАЦІОНАЛЬНО-ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ В ОСВІТНІЙ ПРОЦЕС

   Формування патріотизму в українському суспільстві залишається найважливішим як для держави, так і для системи освіти в цілому. Особливої уваги потребує розвиток національно-патріотичного виховання, оскільки воно є важливим чинником національної безпеки та зміцнення держави, єдності й національної ідентичності, сприяє формуванню почуття належності до власної культури, мови, історії, традицій та національних цінностей, що в сучасних умовах має першочергове значення. Збройна агресія російської федерації актуалізувала потребу в перегляді підходів до національно-патріотичного виховання студентської молоді.

   У вересні 2024 р. на кафедрі соціально-гуманітарних і правових дисциплін відбулося  спільне засідання  учасників студентського наукового гуртка із народознавства та ННЛ «Українознавство» (керівники – к. і. н., доценти Майя Костюк  та Валентин Доморослий), на якому були підведенні підсумки  роботи  за  2023 – 2024 н. р. щодо впровадження національно-патріотичного виховання в освітній процес. Це, зокрема, участь гуртківців та НПП кафедри в національно-патріотичній виставці «Уманський національний університет садівництва: погляд крізь століття у майбутнє»; благодійному марафоні «Волю творять вільні люди»; зустрічах студентів із учасниками бойових дій С. Бузиновським, С. Петришиним, С. Розборським, А. Ненькою (до Дня захисників та захисниць України) та  з учасником російсько-української війни, викладачем кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін Ю. Ботнарем (жовтень, 2023 р.)  Окрім того, були організовані та проведенні: 1) тематичні наукові заходи у формі круглого столу щодо популяризації та збереження культурної спадщини як національної цінності та важливого атрибута національної ідентичності: «Люби та знай свій рідний край і пам’ять предків зберігай»  (листопад 2023 р.); «Борітеся – поборете, вам Бог помагає», присвячений  210- й річниці з дня народження Тараса Шевченка (березень 2024 р.);   «Історія України в історіях» (березень 2024 р.); 2) всеукраїнська студентська наукова конференція, приурочена 160- річчю від дня народження видатного науковця у галузі біологічних наук, професора Й. К. Пачоського (квітень 2024 р.); 3) всеукраїнська науково-практична конференція «Українознавство в розвитку національної науки, освіти, виховання» (травень 2024 р.).  

   В навчальному процесі національно-патріотичне виховання є наскрізним. Учасниками студентського наукового гуртка із народознавства та ННЛ «Українознавство» були  організовані різноманітні заходи з військово-патріотичного виховання, як-то: залучення військовослужбовців ЗСУ, учасників АТО, ООС і бойових дій російсько-української війни до проведення навчальних занять: 1) Круглий  стіл з надання першої медичної допомоги при пораненні в результаті військових дій та отриманих травм, що можуть бути у повсякденному житті (березень 2024 р.); 2) проведення зі студентами благодійних акцій, спрямованих на підтримку захисників нашої держави та їхніх родин.

   Упродовж 2023 – 2024 н. р.  члени студентського наукового гуртка із народознавства та ННЛ «Українознавство» брали активну  участь у : 1) благодійному заході – фестивалі Freedom Fest по збору коштів на допомогу ЗСУ (серпень 2023 р.);  2) урочистостях з нагоди святкування Дня державного Прапора, Дня Незалежності, Дня українського козацтва, Дня визволення України від німецько-фашистських загарбників, вшанування Героїв Небесної сотні в День Гідності та Свободи; Дня Соборності; Дня Героїв Небесної Сотні; 3) вшанування загиблих під Ілловайськом, вшанування випускників УНУС, які загинули в російсько-українській війні; 4) заходах із вшанування 210- ї річниці з Дня народження Т. Г. Шевченка; 5) Всеукраїнському флеш-мобі до Дня вишиванки «Дякуємо ЗСУ!». 6) Плетемо сітки. 7) Невід’ємною складовою сучасного виховного процесу  є загальнонаціональна щоденна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.  

   Наголошувалося, що патріотичні почуття та гордість за свою  Батьківщину прищеплюються студентам упродовж викладання навчальної дисципліни «Історія та культура  України» , під час вивчення якої студенти усвідомлюють історичну місію українського народу, вивчають  його героїчну боротьбу за незалежність та  бойові традиції. Підкреслювалося, що національно-патріотичне  та мілітарно-патріотичне виховання  є пріоритетним напрямком   виховної роботи кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін .

   Завершилося  спільне засідання обговоренням  всіма учасниками  документального фільму «Виклики війни. Реальні історії», який створено ГО «Килесик» та творчим об’єднанням «Infontan»  за підтримки Агенства ООН у справах біженців (УВКБ ООН) у рамках грантової програми з підтримки ініціатив переселенців.

   Нинішній   освітньо-виховний процес здійснюється у звитяжний період сучасної  історії України, спалаху патріотизму й масового героїзму її народу, вияву небаченої досі жертовності. Україна – держава з великим минулим, але головне – з великим майбутнім! Насамкінець, процитуємо слова геніальної Ліни Костенко:«Україна – це супер! Україна – це ексклюзив! По ній пройшли всі катки історії. На ній відпрацьовані всі види випробувань. Вона загартована найвищим гартом. В умовах сучасного світу їй немає ціни»!

 

 Майя КОСТЮК , кандидат історичних наук,

доцент, керівник студентського наукового гуртка із народознавства