Меню
Остання редакція: 18 травня 2018

В УМАНСЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ САДІВНИЦТВА ВІДБУЛАСЬ МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «СОЦІАЛЬНИЙ РОЗВИТОК СІЛЬСЬКИХ РЕГІОНІВ»

16 травня 2018 року відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Соціальний розвиток сільських регіонів». Конференція була організована і проведена кафедрою соціально-гуманітарних і правових дисциплін Уманського національного університету садівництва. Вітальним словом від імені ректорату університету роботу конференції відкрив проректор, доктор економічних наук, професор М.І.Мальований, який, акцентувавши увагу на потребі вирішення актуальних проблем сьогодення в соціально-гуманітарному та в соціально-економічному контексті, побажав учасникам наукового зібрання плідної й творчої роботи. На початку роботи Пленарного засідання слово було надане доктору соціологічних наук, професору, завідувачу кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін Уманського НУС А. М. Шатохіну, який запропонував увазі присутніх доповідь на тему «Ціннісні пріоритети сільського соціуму». Слід зазначити, що доповідь професора – відомого в Україні та за її межами вченого-соціолога, так само, втім, як і доповіді інших учасників конференції супроводжувалась багатогранним базисним аналітичним та мультимедійно-ілюстративним матеріалом. Доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри менеджменту Уманського НУС О. О. Школьний у своїй доповіді  присвятив увагу підтримці глобальних конкурентних переваг аграрної сфери за рахунок формування інтелектуального капіталу. Слід зазначити, що проблематика  осмислення, набуття, розвитку та збереження українського інтелектуального капіталу з огляду на світовий контекст набуває особливої актуальності.

    Суголосною з попередньо висловленими ідеями була й доповідь «Грант як фінансовий інструмент вирішення проблем сільських територіальних громад органами місцевого самоврядування», яку виголосив на Пленарному засіданні конференції кандидат економічних наук, доцент, докторант кафедри публічного управління та публічної служби Національної академії державного управління при Президентові України С. М. Приліпко. В доповіді «Успішний християнин успішне суспільство» настоятеля парохії Собору Пресвятої Богородиці Української Греко-Католицької Церкви м. Умані єрея Дмитра Белея, яка супроводжувалася демонстрацією відповідного до теми відеофільму наголошувалося на збереженні та поширенні серед молоді одвічних християнських цінностей. Ця проблематика є особливо актуальною для формування християнського світогляду молоді для розвитку українського суспільства в цілому. 

   Концептуально суголосною із попередньою доповіддю була і наступна. «Вітчизняна Православна Церква і служіння української громади Христу: минуле, сучасне, перспективи (кілька міркувань у контексті святкування 1030-літнього буття України в Христовій вірі)». Цю доповідь запропонував увазі учасників конференції доктор філософських наук, професор кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін Уманського НУС П. М. Ямчук. Зосібна, він наголосив на тому, що як не може існувати матеріальне тіло без душі, так само і тіло держави і суспільства не може жити без  Духу, яким для українців є віра в Христа. Тому питання визнання автокефалії й помісного статусу чи не найбільшої із православних Церков світу є на часі як у духовному, так і в соціальному й державотворчому відношенні. Кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри української та іноземних мов Уманського НУС Л. В. Мовчан зосередила аналітичну увагу на вивченні сучасних процесів та актуальних потреб аграрного освітнього потенціалу.

    Після завершення Пленарного засідання робота конференції продовжилась на наступних секційних засіданнях: «Теоретико-методологічні засади дослідження соціальних проблем сільських регіонів» (керівник – доктор соціологічних наук, професор А.М. Шатохін), «Філософські, політичні, правові та соціальні аспекти формування громадянського суспільства в сучасних умовах» (керівник – кандидат історичних наук, доцент І.С.Пахольчук), «Сучасна вища аграрна освіта: методологія, історичні етапи розвитку, перспективи реформування» (керівник – кандидат історичних наук, доцент М.В.Костюк).

    Слід зазначити, що конференція вже традиційно охоплювала широку географію учасників, яка репрезентувалася доповідями й повідомленнями вчених з Києва, Житомира, Черкас, Івано-Франківська, Умані, Ананьєва. Слід особливо відзначити активну участь у роботі «Соціальний розвиток сільських регіонів» викладачів відокремлених підрозділів Уманського НУС із Уманського агротехнічного коледжу, Ананьївського аграрно-економічного коледжу, що сприятиме й профорієнтаційній роботі кафедри та університету в цілому. Загалом колектив кафедри різнопланово і плідно працював над підготовкою проведення наукової конференції, що дало помітний позитивний результат. Матеріали ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Соціальний розвиток сільських регіонів» увійдуть до однойменної  колективної монографії.