Меню
Остання редакція: 30 жовтня 2017

VІ Всеукраїнська наукова конференція «Держава і Церква в новітній історії України»

 25-26 жовтня 2017 року доктор філософських наук, професор кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін УНУС П.М.Ямчук взяв участь у роботі VІ Всеукраїнської наукової конференції «Держава і Церква в новітній історії України», що традиційно проводиться на базі Полтавського національного педагогічного університету ім. В.Г.Короленка і виступив на Пленарному засіданні конференції з доповіддю на тему «Трансцендентальна духовно-буттєва семіосфера українського саду і садівництва в новітньому цивілізаційному контексті», в якій запропонував власне бачення актуальності христоцентричної ролі філософії українського садівництва в новітніх процесах розбудови Держави й Церкви як константи для побудови гармонійних відносин людини, суспільства й довкілля. Під час роботи конференції вчені обговорили актуальні питання історії й методології вивчення державно-церковних взаємин в новітній Україні, вивчення проблематики пов’язаної з розвитком УГКЦ та РКЦ за новітньої доби, протестантських та юдейських конфесій в Україні ХХ-ХХІ ст., джерельно-археографічної бази у вивченні державно-церковних відносин. 

 Учасники конференції репрезентували Північ, Південь, Захід і Схід нашої країни. Слід окремо відзначити, що нинішня конференція була присвячена 70-літньому ювілею і світлій пам’яті визначного українського вченого - історика, релігієзнавця, літературознавця, педагога, багатолітнього ректора Полтавського національного педагогічного університету академіка В.О.Пащенка. В рамках конференції було проведено Круглий стіл на тему «Академік В.О.Пащенко та його наукова спадщина», виступи учасників якого яскраво відобразили непересічну роль вченого, організатора, педагога в розвитку новітньої української гуманітаристики. Не лише цікавою, а й важливою для пізнання філософії української культури, самого феномену українства стала організована доктором історичних наук, професором, завідувачем кафедри історії України Л.Л.Бабенко поїздка до всесвітньовідомого центру українського гончарства – Опішні, впродовж якої учасники конференції мали змогу не лише доторкнутися до прадавніх джерел, а й осмислити філософію опішненської кераміки. Цей напрям заснував  філософ і колекціонер з Опішні Леонід Сморж. Не менш вагомим було й знайомство із музеєм-садибою родини Кричевських, яка походячи з Полтавщини, справила визначний вплив на розвиток не лише вітчизняного, а й світового  мистецтва.

  На завершення роботи конференції її учасники щиро подякували  організаторам за теплий прийом і відкриття нових обріїв у пізнанні української духовності, науки, культури.