Меню
Остання редакція: 29 листопада 2017

VII Міжнародна наукова конференція “Православ’я в Україні»

23 листопада 2017 року в Київській Православній Богословській Академії, яка 2015 року відзначила 400-літній ювілей від  дня заснування, а цього року відзначає 25-ліття відновлення своєї діяльності на ниві утвердження в українському суспільстві християнських ідеалів, відбулася традиційна VII Міжнародна наукова конференція «Православ’я в Україні».  Масштаб роботи конференції, і, не побоїмося цього світського слова, престижність участі в ній є незаперечними для вчених, які репрезентують весь соціально-гуманітарний спектр досліджень в новітній українській науці. Свідченням цьому є те, що вже багато років поспіль співорганізаторами конференції є НАН України, зосібна Інститут української археографії і джерелознавства ім..М.С.Грушевського, Міністерство культури України і Національний заповідник «Софія Київська», а сама конференція теж багато років поспіль проводиться під патронатом Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки (ЮНЕСКО).

    Цього року робота VII Міжнародної наукової конференції «Православ’я в Україні», як завжди, була багатоаспектною і охоплювала весь обшир духовно-інтелектуального осмислення вагомих проблем буття християнина, суспільства, держави, збереження, захисту і перспективного формування в Україні й світі провідних християнських цінностей. Традиційно, початок роботи конференції благословив і настановив своїм Словом Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. З благословляючим Словом до учасників конференції звернувся також Ректор КПБА, митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній. Вчені мали змогу оприлюднити власні доповіді і взяти участь у зацікавленій дискусії за такими спрямуваннями: «Богослів’я та філософія», «Сучасні проблеми духовності в українському суспільстві», «Церковне право та соборна діяльність Української Православної Церкви», «Джерела, джерелознавство та історіографія», «Церковна історія», «Історія культур та мистецтвознавство», «Братський рух – історія освіти та науки Гетьманщини – бібліологічна, богословська, церковно-історична спадщина КДА», «Українська Православна Церква в Україні: виклики ХХІ ст.»

   Слід відзначити високий організаційний рівень проведення конференції, а особливо той факт, що, теж традиційно вже при реєстрації, учасники отримують не лише Програму, а й примірники Матеріалів, де вміщені їхні доповіді. Важко назвати інші конференції, де така практика була би повсякчасною, оскільки вона потребує великих, хоча й стратегічно виправданих зусиль. Підхід Організаційного комітету конференції «Православ’я в Україні» сприяє ознайомленню вчених із доповідями колег.  Отже – сприяє плідним і неординарним дискусіям впродовж засідань. А головне – сприяє розвиткові вітчизняного православного соціально-гуманітарного дискурсу на тривалі часи. На секційному засіданні «Українська Православна Церква в Україні: виклики ХХІ ст.» Міжнародної конференції «Православ’я в Україні»  головував доктор філософських наук, професор, професор кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін УНУС П.М.Ямчук, який виступив з доповіддю «Українська духовно-національна ідентичність у контексті актуальних викликів ХХІ століття»

    На Вечірньому Пленарному засіданні під головуванням одного з провідних ініціаторів цього вже знакового циклу конференцій - доктора церковно-історичних наук, професора, проректора з наукової роботи Київської православної богословської академії протоієрея Віталія Клоса у доповідях керівників секційних засідань були підведені підсумки роботи конференції. Учасники щиро подякували організаторам за високий рівень проведення конференції, спільно окреслили перспективи майбутніх зустрічей в контексті утвердження духовно-інтелектуального поступу сучасної України й світу.