Меню
Остання редакція: 05 травня 2023

VII НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ФІЛОСОФІЯ САДУ І САДІВНИЦТВА: ДЖЕРЕЛА ТА НОВІТНІ ІНТЕРПРЕТАЦІЇ»

 В ЄДИНОМУ В УКРАЇНІ УМАНСЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ САДІВНИЦТВА ВІДБУЛАСЯ VII НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ФІЛОСОФІЯ САДУ І САДІВНИЦТВА: ДЖЕРЕЛА ТА НОВІТНІ ІНТЕРПРЕТАЦІЇ»

   Четвертого травня 2023 року в Уманському національному університеті садівництва відбулася VII науково-практична конференція  «Філософія саду і садівництва: джерела і новітні інтерпретації». Стало традицією, що  у роботі конференції взяли участь пасіонарні інтелектуали – провідники й утверджувачі української національної ідеї.

   Пленарне засідання конференції привітальним словом відкрив проректор із науково-педагогічної діяльності університету, доктор сільськогосподарських наук, професор Іван Мостов’як. Також із привітальним словом до учасників конференції звернулася завідувачка кафедри соціально-гуманітарних і правових Уманського НУС, кандидат юридичних наук, доцент Людмила Машковська.

   Надалі організатор і модератор конференції доктор філософських наук, професор Павло Ямчук надав слово для доповідей кандидату історичних наук, доценту, викладачеві Уманського КВНЗ «Педагогічний коледж імені Т.Г. Шевченка»  Івану Степановичу Пахольчуку, який порушив і роз’яснив  актуальні питання буття українців в умовах російського нападу на Україну.

   Наступним до виступу модератор конференції запросив Тараса Романовича Беднарчика – кандидата філософських наук, доцента, доцента Вінницького національного медичного університету імені М.І. Пирогова. Тарас Романович поділився власними глибоко-масштабними  філософемами щодо буття українців нам своїй предковічній землі. 

   Далі модератором конференції до слова був запрошений Микола Олексійович Запорожець – кандидат філософських наук, доцент, доцент Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. Микола Олексійович як непересічний й неординарний філософ світоглядно розгорнув і поглибив садівничу проблематику розуміння української національної ідентичності в сучасних умовах, запропонував власні оригінальні ідеї у цій ціннісно-смисловій парадигмі.

   Наступною була запрошена до слова і яскраво – філософсько-аналітично виступила Тетяна Валеріївна Кожушко – викладач  Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. Тетяна Валеріївна подарувала учасникам конференції  свої цікаві, емоційно забарвлені розмисли-смисли про філософію саду. І, в указаному контексті - про феномен М.О. Запорожця.

   Справжньою родзиною дружньої, науково-аналітичної й, водночас – духовно-інтелектуальної атмосфери зустрічі був виступ великого українського Поета, політв’язня радянських часів лише за те, що він був, є й лишається Українцем, невтомного борця за Україну та її духовно-інтелектуальну ідентичність, філософа, мовознавця, автора єдиного в світовій історії мови словника однокореневих слів, дослідника української мови та філософії її буття від прадавніх часів та до сьогодення - Олекси Сергійовича Різниківа. Його Слово з великою повагою, а тому й прихильно було сприйняте учасниками конференції.

   Мудрими розмислами про феномен філософії Саду поділася з науковцями і студентами Тетяна Олександрівна Чорномаз. Певні, що саме ім’я Тетяни Олександрівни не потребує жодних атестацій. Лише слід зазначити – без її подвижництва навряд чи ми мали би сучасну незалежну Україну.

   Але кожна науково-практична конференція проводиться не лише для обміну думками між авторитетними вченими. Вона спрямована до майбутніх поколінь. Саме тому із цікавою доповіддю на Пленарному засіданні конференції виступила студентка першого курсу факультету менеджменту Яна Кашоїда (науковий керівник – кандидат юридичних наук, доц. Л. В .Машковська)

   Оргкомітет щиро вдячний всім учасникам конференції і запрошує до подальшої наукової та духовно-інтелектуальної співпраці. 

                                              Доктор філософських наук, професор,  Павло Ямчук