Меню
Остання редакція: 04 червня 2018

ЗНАКОВА ДЛЯ СУЧАСНОГО ПРАВОСЛАВ’Я МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ ВІДБУЛАСЬ У ВОЛИНСЬКІЙ ПРАВОСЛАВНІЙ БОГОСЛОВСЬКІЙ АКАДЕМІЇ

      30- 31 травня 2018 року у Волинській Православній Богословській Академії відбулась чергова Міжнародна науково-практична конференція, яка цього року працювала згідно з проблематикою, визначеною загальною назвою -  «Людина між Церквою і світом: від антагонізму до синергії». Масштаб і значення цієї конференції визначився не лише яскраво визначеним проблемно-тематичним колом її роботи, а й цілком європейським форматом дискусій, де діяли відкриті дискусійні майданчики на відкритому просторі. Зосібна, саме такою була креативно організована ВПБА зустріч із архімандритом Кирилом (Говоруном), проведена на території славнозвісного в Україні та далеко за її межами Замку Любарта. Впродовж усієї роботи конференції відбувалися вільні й неформальні дискусії щодо нагальних нині й на майбутнє богословських, філософських, релігієзнавчих питань.

  Знаковість цієї Міжнародної наукової конференції також  полягала й у тому, що вперше у відкритому форматі зустрілися репрезентанти різних українських православних конфесій. Зосібна, архімандрит  УПЦ (МП) Кирил (Говорун), що нині  є  професором університету Лойола-Мерімаунт (м. Лос-Анжелес, США); ректор Відкритого православного університету «Софія» (м. Київ) протоієрей Георгій (Коваленко) (УПЦ МП), знакові богослови  та будівничі Української помісної православної Церкви. З вітальними словами до учасників Міжнародної конференції звернулися митрополит Волинський Михаїл, ректор ВПБА, кандидат богословських наук, протоієрей Володимир Вакін, державні та громадські українські діячі.

   В роботі конференції взяли участь відомі вчені – провідні фахівці з церковної історії та історії державно-суспільних відносин (доктор історичних наук, доктор церковно-історичних наук, проф. КПБА, проф. І.М.Преловська), з проблематики релігійно-суспільних відносин (завідувач відділом проблем релігійних процесів в Україні Інституту Філософії імені Г.С. Сковороди, доктор філософських наук, проф. Л.О.Филипович). Робота конференції тривала у трьох секціях. Із доповіддю «Український феномен у трансцендентальному духовно-буттєвому контексті» виступив професор кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін, доктор філософських наук, професор Павло Ямчук.