Меню
Остання редакція: 15 листопада 2017

Зустріч зі знаковою особистістю

14 листопада 2017 року в Науковій бібліотеці Уманського національного університету садівництва з ініціативи професора кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін УНУС П.М.Ямчука і спільними організаційними зусиллями кафедр соціально-гуманітарних і правових дисциплін за активної участі доцента, кандидата історичних наук М.В.Костюк, старшого викладача, кандидата історичних наук О.П.Гарбар та української та іноземних мов (старший викладач, кандидат педагогічних наук О.В.Лазарев), факультетів менеджменту і агрономії відбулась зустріч студентів та викладачів університету зі знаковою для сучасної вітчизняної культури постаттю. З людиною, яка живе і творить в нашому місті – відомим поетом, автором восьми поетичних збірок, краєзнавцем, українознавцем, твори якої знають не лише в нашій країні, а й далеко за її межами, громадським і культурним діячем, головою Уманського літературного об’єднання «ЛітО» Ніною Степанівною Михайловою. Зустріч була проведена в форматі презентації двох найновіших праць Ніни Степанівни «Літературна біографія Уманщини» та «Поклик рідної землі».

    Відкриваючи зустріч, її модератор – П.М.Ямчук, привернув увагу до того, що презентовані на зустрічі книги – результат багаторічної праці автора над осмисленням літературного літопису Уманщини та над історією рідного села Н.С.Михайлової. Зокрема, автором було зібрано, класифіковано й вивчено велетенський – за 200 років – матеріал про діяльність на Уманщині й в Умані українських, польських, єврейських, російських  літературних і культурних спілок і товариств. Відтак, можна вважати «Літературну біографію Уманщини» своєрідною енциклопедією не лише літературознавчого, а й культурологічного характеру. В монографії «Поклик рідної землі» Н.С.Михайлова теж, як першовідкривач, аналітично осмислила, ще від часу заснування села в часи Русько-Литовського князівства в 1387 році, історію рідного села Михайлівці Мурованокуриловецького району Вінниччини, крізь призму історії родоводів мешканців села. Це – неоціненна скарбниця, звідки, згідно з класичним висловом Івана Франка: «дивнії перли виноситимуть» багато поколінь українців, оскільки любов до рідної країни, до рідного народу починається з любові до місця, де ти народився, до власного родоводу. Саме для виховання майбутніх поколінь і потрібні такі дослідження.

  У своєму виступові Н.С.Михайлова поділилась цікавим спогадами про історію створення обох книг, окреслила перспективи подальшого вивчення заявлених проблем, збагатила присутніх цікавими й маловідомими фактами з історії культурного життя Уманського національного університету садівництва. Зосібна – розповіла про тривале існування в Головному училищі садівництва, ще в часи панування над Україною Російської імперії, гуртків українського слова, унікальної книгозбірні. Директор об’єднаної  системи бібліотек м. Умані Л. А. Чупряк у своєму виступові привернула увагу до необхідності глибшого осмислення історичної пам’яті, подякувала Ніні Степанівні за титанічну працю в царині збереження історії літератури Уманщини, рідного села, наголосила на тому, що потреба читати, любити книгу є органічною для будь-якої справді культурної особистості.

    Цікавим і неординарним був виступ земляка Ніни Степанівни – доктора сільськогосподарських наук, професора П. Г. Копитка, який, поділившись спогадами про власне дитинство, наукове зростання, закликав студентство активніше долучатися до масштабного здобуття як фахових так і загальногуманітарних знань. Дієва підтримка директора Наукової бібліотеки УНУС Н.Д.Сомової, всього колективу бібліотеки забезпечила проведення  заходу на належному рівні. Н.С.Михайлова подарувала презентовані книги до бібліотеки УНУС і долучила до музейних експонатів рукописні матеріали нині покійної завідуючої музею УНУС Л.О.Цимбровської.

  На завершення зустрічі проф. П.М.Ямчук, від імені всіх присутніх, щиро подякував Н.С.Михайловій за її багатогранну працю на ниві національної культури, утвердження загальнолюдських і суголосних з ними українських національно-державницьких ідеалів.