Меню
Остання редакція: 03 травня 2017

Робота наукового гуртка кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін Всеукраїнської наукової студентської конференці

З в і т

про роботу наукового гуртка кафедри соціально-гуманітарних і правових дисциплін

Всеукраїнської наукової студентської конференції,

присвяченої 160-річчю від дня народження видатного садівника В.В. Пашкевича

Науковий студентський гурток працював в складі секцій народознавства і правових дисциплін  5 квітня 2017 року. В роботі секцій взяли участь 72 студенти та 9 викладачів. Всього на секціях було заслухано та обговорено 50 доповідей студентів.

На секції народознавства ( керівник секції – доктор філософських наук, професор Ямчук П.М., керівник гуртка – кандидат історичних наук, доцент Доморослий В. І., староста гуртка – студ. 21-з групи Маняк О. І.) були розглянуті актуальні питання української історії, зокрема, Революція Гідності, уроки польського повстання 1863-1864 рр. для сучасних українсько-польських відносин,  громадсько-політичні організації та рухи в Україні.  Порушувались проблеми історичного краєзнавства, пов’язані з історією нашого міста та регіону.  Були представлені доповіді, присвячені проблемам різноманітних аспектів української культури: кримсько-татарська культура в контексті української, Сорочинський ярмарок як феномен української культури, особливості політичної культури сучасної України.

Були розглянуті актуальні аспекти  проблеми людських відносин, досліджена «філософія серця» в творчості П. Юркевича, духовні цінності та їх роль у розвитку особистості. Також досліджено питання філософії як методології наукового знання, роль еліти та видатних особистостей в історичному процесі, проблема критеріїв істини в філософії, сучасна цивілізація та проблеми людини. 

На секції правових дисциплін ( керівник секції – кандидат юридичних наук, доцент Білошкурська З.П., керівник гуртка – кандидат юридичних наук, доцент Машковська Л.В., староста  гуртка – студ. 52-мм групи Прокопенко І.І.) розглядались правові  засади валютного регулювання та валютного контролю, правове   регулювання державних видатків, бюджетний процес в Україні, актуальні проблеми реформування трудового законодавства, переваги та недоліки проекту  нового Трудового кодексу України, проблеми правового регулювання шлюбних відносин в Україні, підстави та види цивільно-правової відповідальності  та ін.

Всі доповіді викликали велику зацікавленість присутніх, було багато запитань, відбулась жвава дискусія. Авторам рекомендовано продовжити дослідження обраних тем.

Були визнані кращими та відзначені грамотами наступні доповіді: студ. 11-м групи Луговенко Т.П. (Соціально-політичні ідеї у творчості Т.Г. Шевченка), студ. 11-ф групи Резнік А.А. (Походження та значення тризуба),  студ. 42-м групи Севостьянової Н.В. (Політичні погляди українського Середньовіччя), студ. 41-ек групи Заленської Є.А. (Проблематика шлюбного договору в Україні), студ.  31-ок групи Щербини О.О. (Особливості політичної культури сучасної України), студ. 11-т групи Слободяник А.С. (Причини та наслідки голодомору в Україні), студ. 31-м групи Ільченко Н.О. (Актуальні аспекти укладання та розірвання шлюбного договору в Україні), аспірантки першого курсу Сопільняк І.С. (Філософський аналіз проблем екологічної науки).

Кращі студентські роботи рішенням секцій рекомендовано для участі в наукових студентських конференціях в інших ВУЗах, а також до включення в збірник наукових праць студентів.

Заступник завідувача кафедри

з наукової роботи, доцент              М.В. Костюк

Керівник наукового студентського

гуртка, доцент                                     В. І. Доморослий