Меню
Остання редакція: 11 квітня 2024

Зустріч здобувачів вищої освіти з спеціалістами кінологічної служби для проведення роз’яснювальної роботи по боротьбі з негативними проявами в молодіжному середовищі

   11 квітня 2024 р. в Уманському національному університеті садівництва, кафедрою соціально-гуманітарних і правових дисциплін, факультету менеджменту була організована зустріч здобувачів вищої освіти з спеціалістами кінологічної служби для проведення роз’яснювальної роботи по боротьбі з негативними проявами в молодіжному середовищі.

  У сучасному суспільстві та умовах розвитку держави остро постає питання щодо покращення роботи митних служб, пошукових організацій, Національної гвардії та органів Міністерства внутрішніх справ, а саме забезпечення державного суверенітету та територіальної цілісності.

   Невід’ємною частиною розкриття тяжких неочевидних злочинів була і залишається робота кінологічної служби. Історія використання службових собак в нашій державі для пошуку злочинців має давні корені. З найдавніших часів собака є кращим другом та помічником людини, собак застосовували в усіх сферах життя починаючи з охорони будівлі і закінчуючи полюванням, але у службі цих тварин почали використовувати під час Наполеонівських війн. 

   З 1900-х років службові собаки почали активно використовуватися у 70-ти країнах світу, наприклад, у Німеччині під час першої світової війни застосовувалося більше 30-ти тисяч, у нашій країні кінологічна справа почала розвиватися з 1924 року коли була створена Центральна військова школа службового собаківництва. Кінологія принесла нашій країні багато корисного, таким чином зараз їх використовують для охорони державного кордону, важливих військових об’єктів, пошуку й затримання злочинців та пошуково рятувальних операціях. За допомогою братів наших менших також виявляють наркотики, вибухівку, зброю, незаконних мігрантів та запобігають тероризму. 

   Кінологічна служба МВС створена 02.04.1994 року та є головним кінологічним підрозділом у системі МВС. Кінологічна служба – це структурний підрозділ, що входить до блоку кримінальної поліції на правах самостійного відділу і є головним кінологічним підрозділом в системі МВС, який здійснює організаційно-методичну, контрольно-наглядову та облікову діяльність у кінологічній сфері.

   Отже, з цього можна зробити висновок, що кінологічні підрозділи в межах своєї компетенції взаємодіють з відповідними підрозділами інших органів державної влади, підприємств, установ та організацій. 

   11 квітня 2024 року в Уманському національному університеті садівництва, кафедрою соціально-гуманітарних і правових дисциплін, факультету менеджменту була організована зустріч здобувачів вищої освіти зі спеціалістами кінологічної служби для проведення роз’яснювальної роботи по боротьбі з негативними проявами у молодіжному середовищі. У заході брали участь молодший інспектор Петро ПРИСЯЖНЮК старший сержант Сергій БОКАНЧА, кінологи ГКЗ.КЦ.ГУНП в Черкаський обл. та чотирилапі напарники німецька вівчарка Вірс та ротвелер Тітан.

   За сприяння адміністрації УНУС, фахівці кінологи розповіли про негативний вплив наркотиків на людину. А за допомогою чотирилапих змогли наочно показати як собака знаходить наркотики в різноманітних містах як кмітливо і точно відбувається тендем кінолога і собаки.    

   Зустріч пройшла у теплій, невимушеній атмосфері, студенти були шоковані від таких гостей задавали питання та цікавилися інформацією. Гості побажали студентам наполегливіше навчатися, щоб стати справжніми фахівцями своєї справи і набуті знання спрямовувати не тільки на поліпшення власних статків, державного добробуту, а й на захист Батьківщини.

   Хочеться висловити подяку спеціалістам кінологічної служби ГУНП у Черкаській області, а саме майору Евгенію КОВАЛЕНКУ, молодшому інспектору Петру ПРИСЯЖНЮКУ, старшому сержанту Сергію БОКАНЧА та їх чотирилапим напарникам за підтримку у вихованні студентської молоді.


 Ірина КОВАЛЕНКО-ЧУКІНА

доцент кафедри соціально-гуманітарних

і правових дисциплін